Τέσσερις ημέρες παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους πολίτες, των οποίων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου λήγει σε 1 και 2, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα είχε αποκαλύψει σε άρθρο του το news.gr, από την περασμένη Παρασκευή, υπό το βάρος των αντιδράσεων των ταλαιπωρημένων φορολογουμένων και φοροτεχνικών. 

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις υπόλοιπες κατηγορίες φυσικών προσώπων είναι οι εξής:

για τα ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,

για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,

για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,

για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013

και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο:
"Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία (έληγε σήμερα 22 Ιουλίου) ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων, με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2. Οι φορολογούμενοι καλούνται να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά".
 
Από το πρωί πάντως, μεγάλα ήταν τα προβλήματα που παρατηρούνταν στο Taxis. Όπως είναι ήδη γνωστό, σήμερα εξέπνεε η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων (το Α.Φ.Μ. των οποίων λήγει σε 1,2) και στο Taxis ξεκίνησαν τα γνωστά του προβλήματα.

Σύμφωνα με λογιστές παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές. Η εφαρμογή λειτουργεί, όμως με μεγάλη αστάθεια γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την υποβολή δήλωσης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης έδειχνε διατεθειμένος να κάνει ότι μπορεί αν και δεν είναι αυτός ο οποίος μπορεί να πάρει την απόφαση περί παράτασης. 'Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μόνο εισηγήσεις μπορεί να κάνει.

Μάλιστα απαντώντας σε χρήστη του twitter που είναι λογιστής και ζητούσε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ σημειώνε: "Αυτό προσπαθώ όμως δεν είναι όλα στο χέρι μου. Θα γίνει κάθε προσπάθεια".

Μάλιστα έκδηλη ήταν η αγωνία των λογιστών που ρωτούσαν διαρκώς τον γενικό γραμματέα για την παράταση, ωστόσο ο ίδιος τους ανέφερε ότι δεν έχει κάποιο νέο, παρά τις εισηγήσεις που κάνει.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας είχε ζητήσει να δοθεί παράταση και τονίζει ότι φορολογική πολιτική δεν γίνεται μέσω του twitter.

Δείτε ορισμένους μόνο από τους διαλόγους