Φρούτα, πατάτες, ψάρια επιμένουν κόντρα στον αποπληθωρισμό

Την ανηφόρα τραβούν οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός κινείται σταθερά σε αρνητικά επίπεδα. Το κύμα ακρίβειας σαρώνει το καλάθι της νοικοκυράς, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται σε αρνητικά επίπεδα στο -0,4% , μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές στα ψάρια αυξήθηκαν κατά 2,4%, στα φρούτα 3,8%, στα λαχανικά 6,4%, στις πατάτες 32,6%, στα γαλακτοκομικά 0,7%, στον καπνό 5,9% και στο ρεύμα 12,3%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Ιουνίου 2013, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2012, προκύπτει μείωση 0,4%, έναντι αύξησης 1,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Σημειώνεται ότι η μείωση του πληθωρισμού  κατά 0,4% το μήνα Ιούνιο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2012, προήλθε από τις μειώσεις των δεικτών :

α) Κατά 4,1% της ομάδας "Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες"', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες.
β) Κατά 3,3% της ομάδας "Υγεία"', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.
γ) Κατά 1,0% της ομάδας " Μεταφορές", λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων αεροπλάνων και των καυσίμων αυτοκινήτου(βενζίνη).
δ) Κατά 4,3% της ομάδας " Επικοινωνίες" λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
ε) Κατά 3,2% της ομάδας "Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες"', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.
στ) Κατά 4,0% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων,ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.
ζ) Κατά 1,7% της ομάδας "Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια", λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων και των ξενοδοχείων.
η) Κατά 4,6% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες"', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων-ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.