Πληρώστε τους φόρους και δεν θα κατηγορηθείτε για ξέπλυμα

Τη δυνατότητα να μην πέφτουν στο δίχτυ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας θα δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

Νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο θα προβλέπει πως όσοι συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή που εμπίπτει στις διατάξεις περί ξεπλύματος χρήματος θα μπορούν μέσα σε προθεσμία 20 ημερών να καταβάλουν το φόρο ώστε να μην ενεργοποιείται σε βάρος τους η αυστηρότερη διαδικασία που προβλέπεται στις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Για παράδειγμα εάν κάποιος δεν δήλωσε 100.000 ευρώ εισόδημα με το οποίο εν συνεχεία αγόρασε ένα διαμέρισμα  (ξέπλυνε χρήμα), αυτός θα μπορεί να καταβάλει το φόρο 45% και τις νόμιμες προσαυξήσεις  μέσα σε 20 ημέρες και καταβάλλοντας περίπου 60.000 ευρώ φόρο θα γλιτώνει την ενεργοποίηση των εις βάρος του διατάξεων για το ξέπλυμα χρήματος, που θα οδηγούσαν σε διπλασιασμό του προστίμου (120.000 ευρώ).

Αυτό γίνεται διότι στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εμπλέκεται η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να διεκδικήσει μέσω της σύντομης οδού τους διαφυγόντες φόρους, καθώς κινείται εξ αρχής η ποινική διαδικασία και τα περιουσιακά στοιχεία του παραβάτη δεσμεύονται.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η ρύθμιση δεν θα ελαφρύνει τους μεγάλους φοροφυγάδες καθώς δεν θα αναστείλει τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, αλλά θα διευκολύνει την είσπραξη φόρων που σήμερα παραμένουν ανείσπρακτοι και τους οποίους η εμπειρία έχει καταδείξει πως δύσκολα εισπράττονται όταν οι προσαυξήσεις και το ύψος των προστίμων πολλαπλασιάζονται. Ακόμη η ρύθμιση δεν θα ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Θα υπάρχουν διακρίσεις ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος και τον εάν έχουν διαπραχθεί και άλλα αδικήματα πέρα από τη φοροδιαφυγή.

Το εγκληματικό προϊόν από φοροδιαφυγή που δεσμεύθηκε από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το 2012 και μόνο ανέρχεται σε 97,9 εκατ. ευρώ, χρήματα που οι φορολογικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη και σήμερα άμεση πρόσβαση.

Ακόμη, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του βασικού αδικήματος της φοροδιαφυγής το 2011 η Αρχή εξέδωσε συνολικά 110 διαταγές δέσμευσης και δέσμευσε χρήματα αξίας 75,3 εκατ. ευρώ και 124.300 δολαρίων, επιταγές αξίας 820.541 ευρώ και το περιεχομένο 13 τραπεζικών θυρίδων, 19.430.485 μετοχές αξίας 1.204.856 ευρώ και ομόλογα αξίας 262.015 ευρώ, 269 ακίνητα, 217 οχήματα και 1 σκάφος.