Μειώνονται σταθερά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Απρίλιο, τα οποία θα καταδεικνύουν ότι οι τελικές πληρωμές αυξήθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ θα παρουσιάσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, υπουργεία, ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικοί φορείς εξόφλησαν σε μηναία βάση τον Απρίλιο χρέη ύψους 600 εκατ. ευρώ παρά το ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου δεν είχε εκταμιευτεί εγκαίρως.

Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2013 χρηματοδοτήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αιτήματα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που εξοφλήθηκαν ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα τέλη Μαρτίου 2013 διαμορφώθηκαν στα 8,1 δισ. ευρώ από 8,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2013, σημειώνοντας πτώση 8,8% ή 713 εκατ. ευρώ.

Ευρύτερα τα προκαταρκτικά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τον Απρίλιο είναι ενθαρρυντικά καθώς  τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ και κινήθηκαν, πάνω από το στόχο για πρώτη φορά από την αρχή του έτους. Τα έσοδα τροφοδοτήθηκαν από την αυξημένη παρακράτηση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, την εξόφληση υπερήμερων οφειλών 400.000 φορολογούμενων, αλλά και από την πληρωμή του τέλους ακινήτων 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.