Κομισιόν: Καμία μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Σε διάψευση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι δεν έγινε λόγος για καμία μείωση του μισθού, αλλά για αναθεώρηση του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού του 2014, με στόχο την απλοποίηση, την αποτελεσματικότητα, τη μείωση της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Χουντής, σε ανακοίνωση του και επικαλούμενος τον κ. Ρεν μιλούσε για μείωση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα ο  Σάιμον Ο' Κόνορ τόνισε ότι είναι "λυπηρό" που η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν σ' έναν ευρωβουλευτή παρερμηνεύτηκε σοβαρά. "Ο Επίτροπος ποτέ δεν σχολίασε κάποια επικείμενη μείωση του κατώτατου μισθού. Απάντησε το αυτονόητο. Αυτό που συμφωνήθηκε δηλαδή κατά την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος τον Νοέμβριο του 2012" σημείωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου.

Όπως επεσήμανε αυτό που είπε ξεκάθαρα ο κ. Ρεν είναι ότι θα γίνει η αναθεώρηση του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού του 2014, με στόχο την απλοποίηση, την αποτελεσματικότητα, τη μείωση της ανεργίας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. "Ο Επίτροπος δεν ανακοίνωσε καμία μείωση μισθών, ούτε υπονόησε έμμεσα ή άμεσα οποιαδήποτε συμφωνημένη μείωση" σημείωσε.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του κ. Rehn

Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποοίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.

Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ 1, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.