Ρεν: Προβλέπεται παρέμβαση στον κατώτατο μισθό το 2014

Για νέες μειώσεις στον κατώτατο μισθό κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής επικαλούμενος τον Όλι Ρεν, ο οποίος έδωσε απάντηση τόσο στον ίδιο, όσο και στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Πουπάκη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργου, που πυροδότησαν σωρεία αντιδράσεων και ανακοινώσεων, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στο MEGA, διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση δε θα δεχθεί νέα μείωση του κατώτατου μισθού".

Ωστόσο, οι νέες εξαγγελίες Ρεν επιβεβαιώνουν το επίμαχο ρεπορτάζ του news.gr, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έχει ένα χρόνο ακόμα για να εφαρμόσει τις εν λόγω παρεμβάσεις και αλλαγές στο μισθολογικό τομέα. 

Λίγες ώρες μετά την δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργου, ότι πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ο ευρωβουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα οικονομίας στην οποία  δηλώνει ότι "Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014 με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας" και συνέχισε τονίζοντας ότι 'οι κοινωνικοί εταίροι  θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση".

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του κ. Rehn

Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποοίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.

Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ  καθώς και με το άρθρο  28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ 1, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.