Εκτός συλλογής αποδείξεων 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Δραστικές αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων έφερε το υπουργείο οικονομικών, περιορίζοντας ουσιαστικά το μέτρο της συλλογής.

Συγκεκριμένα δεν διευρύνεται το πεδίο των αποδείξεων, οι οποίες θα αναγνωρίζονται από φέτος για να κατοχυρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, ενώ παραμένουν εκτός του μέτρου της συλλογής αποδείξεων περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε ότι αφορά την μη έκδοση αποδείξεων από τους επιτηδευματίες μειώνεται το όριο των 10.000 ευρώ, στις 5.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Με τις αλλαγές που κατατέθηκαν χθες περιορίζονται οι δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζονται από την εφορία. Συγκεκριμένα προσμετρώνται πλέον τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, όμως μένουν εκτός αποδείξεων οι δαπάνες για ασφάλιστρα, διόδια, για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα ενοίκια κ.ά..

Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.) υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων που δηλώνουν.

Η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει τη μείωση του ορίου στις 5.000 ευρώ και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων απ' όλους όσοι ασχολούνται με την επισκευή ή συντήρηση οικοδομών κ.λπ.

Αναγνωρίζεται το δικαίωμα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης από 1/1/ 2013 και μετά.

Ο φόρος με συντελεστή 15% θα υπολογίζεται στο ποσό των τόκων που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, ακόμη κι αν προέρχονται από τίτλους που έχουν ανανεωθεί.

Επίσης φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν.