“Μάζεψαν” την γκάφα με την απαλλαγή έκδοσης αποδείξεων

Σε νομοθετική βελτίωση της διάταξης που αφορά στον Κώδικα φορολογικής απεικόνισης συναλλαγών του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προχώρησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προκειμένου να αποφευχθούν εξαιρέσεις ελευθέρων επαγγελματιών από το μέτρο και επιβράβευση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή του κώδικα φορολογικής απεικόνισης , που εστάλη στις Δ.Ο.Υ στις 4 Ιανουαρίου εξαιρούσε απο την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να κόβουν αποδείξεις οι ελαιοχρωματιστές, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων, επαγγελματίες παραϊατρικού κλάδου και όσοι παρέχουν εργασίες επισκευής εφόσον δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ.

Ουσιαστικά το υπουργείο οικονομικών νομιμοποιούσε όσους δεν κόβουν αποδείξεις και φοροδιαφεύγουν, αφού αυτοί έχουν δηλωμένα χαμηλά εισοδήματα και έτσι έμπαιναν στη διάταξη που τους εξαιρούσε από την υποχρέωση να έχουν βιβλία και να κόβουν αποδείξεις.

Έτσι ο κ. Μαυραγάνης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών εξήγησε πως προχωρά σε: "Κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις για την μετάβαση από τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων στο νέο κώδικα και όποιο κενό κλείνει. Με τη βελτίωση δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι εξαιρούνται. Όποιο ζήτημα έχει δημιουργηθεί από την μετάβαση από τον ένα κώδικα στον άλλο κλείνει σήμερα".

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών απάλλαξε από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων όσους παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη και πραγματοποιούν με την προϋπόθεση ότι έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.