Σήμερα οι διευκρινήσεις για τη συλλογή αποδείξεων

Ξεκίνησε το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής έως τις 11 Ιανουαρίου.

Σήμερα αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας να καταθέσει και τροπολογία σχετική με το σύστημα των αποδείξεων του 2013 η οποία θα προσδιορίζει τον πρόσθετο φόρο που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι σε περίπτωση συγκέντρωσης μη επαρκών αποδείξεων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν ήδη δηλώσει πως το «πέναλτι θα είναι απλό» και έχουν αφήσει να εννοηθεί πως ο συντελεστής ποινής θα ανέρχεται στο 22%.

Το 2013 οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις, η συνολική αξία των οποίων θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Το πέναλτι θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων, που θα έχουν μαζέψει, και της αξίας των αποδείξεων, που ισοδυναμεί με το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ ετησίου δηλωθέντος ή ετησίου τεκμαρτού εισοδήματος.