Νέο χαράτσι για μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι

Συνολική επιβάρυνση έως και 80% από 1/1/2017

Νέο χαράτσι «περιμένει» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκι, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Με τα νέα μέτρα, οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα αυξηθούν ακόμη και πάνω από το 50%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, οι απασχολούμενοι με καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας (ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους) με μπλοκάκι, αν έχουν παράλληλα, για την ίδια απασχόληση, και σχέση εξαρτημένης εργασίας θα καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές 26,95% (20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια) του εισοδήματός τους ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν εισφορές και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί.

Εφόσον ένα εργαζόμενος έχει ασφάλιση ΙΚΑ, θα συνεχίσει να καταβάλλει το 16% των μικτών αποδοχών. Εφόσον ασφαλίζονται σε άλλο φορέα (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας με εργοδότες ή επιχειρήσεις, θα πρέπει να καταβάλλει και την εισφορά εργαζομένου που τους αναλογεί από τη σχέση μισθωτής εργασίας, ταυτόχρονα με τις εισφορές για το μπλοκάκι.

Η συνολική επιβάρυνση -μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές- για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43% (16% ως μισθωτοί και 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ενώ σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται ως μισθωτοί σε Ταμεία (π.χ. ΔΕΚΟ, τραπεζών), όπου οι εισφορές εργαζομένου είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ και φτάνουν στο 22%, η πρόσθετη επιβάρυνση αν έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι ασκώντας ατομικό επάγγελμα θα ανεβάσει το κόστος της ασφάλισής τους σχεδόν στο 50% του εισοδήματος.

Επιπλέον, εφόσον διατηρούν μπλοκάκι θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου ενώ θα πληρώνουν και το φόρο εισοδήματος. Μαζί με τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές, η επιβάρυνση σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 80% του εισοδήματος.