Γόρδιος δεσμός το φορολογικό για Σαμαρά – Στουρνάρα

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το νέο φορολογικό που θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες έξι μέρες καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων παραμένουν. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα αφού μόλις παρουσιαστούν οι τελικές προτάσεις του υπουργείου οικονομικών θα πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα και τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξουν νέα ζητήματα.

Ο Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη κάλεσε το υπουργείο οικονομικών να μαζέψει τα σενάρια για φόρο 45% ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ελαφρύνσεις για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων κάτω από 25.000 ευρώ το χρόνο.

Υπογράμμισε πως "δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε για φόρο 45%" για εισοδήματα κοντά σε αυτό το ποσό. "Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της", τόνισε, ενώ σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 35%.

Παρουσίασε ακόμα τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους γίνονται οι συζητήσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση, και είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, το απλούστερο φορολογικό σύστημα, η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και οι άμεσες και σκληρές ποινές στους φοροφυγάδες.

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την έντονη αντίδραση για τους φορολογικούς συντελεστές ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45%.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τροποποιήσεις στο υπάρχον φορολογικό σύστημα είχαν κατατεθεί στα υπόλοιπα κόμματα πριν την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, διευκρίνισε. Προτάθηκε μία νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές, με την τρόικα να αντιπροτείνει ισοδύναμη κλίμακα όπου εμφανιζόταν συντελεστής 45%, παράλληλα με μείωση 1.500 ευρώ για όλους, κάτι το οποίο δεν επισημάνθηκε, υπογράμμισε.

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να παρουσιάσουν βελτιωμένες προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές κατόπιν θα παρουσιαστούν από τον κ. Στουρνάρα στη σύσκεψη των στελεχών των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. 

Το «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι μεγάλο καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν αλλάξουν ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, θα το καταψηφίσουν, θέση που έχουν διατυπώσει και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι δεν γίνεται να επιβάλλονται περισσότεροι φόροι σε μια κοινωνία και οικονομία που έχει γονατίσει. 

Επίδομα τέκνων

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα για το επίδομα τέκνων, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προσαρμόσει το φορολογικό σύστημα με βάση συστήματα προηγμένων χωρών, τονίζοντας πως οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η τροποποίηση που επιχειρείται στο επίδομα τέκνων δεν είναι άδικη, προσπαθεί να δημιουργήσει στο εξής πιο στοχευμένα επιδόματα, ξεκαθάρισε.

"Βάζουμε εισοδηματικό κριτήριο μέσω ΟΓΑ", προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν οι τρίτεκνοι να παίρνουν επίδομα δίχως εισοδηματικό κριτήριο.