Αμπατζόγλου: Ο ΕΟΠΥΥ στήθηκε από την αρχή για να γίνει ανάπηρος

Δεν χρειάζεται να γυρίσει πολύ πίσω κανείς για να θυμηθεί το κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο επικρατούσε την παραμονή λειτουργίας του γιγαντιαίου νέου Οργανισμού. Το όνομά αυτού, ΕΟΠΥΥ. Την υπόσχεση της διοίκησής  ότι θα σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους και να έχουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους χωρίς καθυστερήσεις. Από τότε όμως τα πράγματα άλλαξαν. Ή μήπως όχι; Μήπως όλα άρχισαν από τη μέρα που ο εννιαίος αυτός φορέας άρχισε να λειτουργεί; Σήμερα το χρέος του – το παλιό τουλάχιστον – προς τους ιδιώτες παρόχους και τα νοσοκομεία ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

Η κατάρρευση και το απόστημα της κρατικής επιχορήγησης

Όπως τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, το μεγάλο απόστημα για τον Οργανισμό είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Στοιχεία μάλιστα που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα το news.gr δείχνουν ότι ενώ η αρχική εκτίμηση των φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για έσοδα από τη χρηματοδότηση, ήταν περίπου 2 δισ., το τελικό ποσό της επιχορήγησης βάσει προϋπολογισμού, ήταν 795.000.000 ευρώ. Αντίστοιχα, ενώ ο υπολογισμός των φορέων για τις εισφορές των ταμείων ήταν περί τα 5 δισ., ο προϋπολογισμός τον έριξε στα 4.634.650.000!

"Μηδενικά έσοδα από τα ταμεία που ήρθαν στον ΕΟΠΥΥ"

Σύμφωνα με τον κύριο Βουδούρη, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν αυτός που έπρεπε να είναι. “Το πρόβλημα είναι η άτακτη είσοδος των ταμείων. Τα ταμεία αντί να φέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις δομές τους έφεραν μόνο χρέη”, εξηγεί. Όπως υποστηρίζει τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να έχουν περιέλθει στον ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσει να πάρει δάνεια και να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σημαντικό πλήγμα είναι και τα ενοίκια που πληρώνει ο Οργανισμός σε ιδιώτες για να στεγάζει τις υπηρεσίες του. “Υπήρξε συμφωνία με το ΙΚΑ για μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Κάποια από τα κτίρια ήταν ιδιοκτησία του ΙΚΑ, κάποια άλλα όμως - περίπου 100 - ήταν στο ενοίκιο και αναγκάστηκε να αναλάβει την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων τους ο Οργανισμός”, αναφέρει ο κύριος Βουδούρης.

Το κρυφτούλι με τους φαρμακοποιούς

Μία κατηγορία επαγγελματιών, άμεσα εμπλεκόμενη με τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ, είναι οι φαρμακοποιοί. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τονίζει ότι τα συσσωρευμένα χρέη του προς τα φαρμακεία είναι 300.000.000 ευρώ. Χρέη, τα οποία όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών προέρχονται από τον ΟΠΑΔ, το ταμείο των υπαλλήλων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, που εντάχθηκαν πρόσφατα.

“Αυτή τη στιγμή λόγω της κατάστασης που επικρατεί είμαστε απλήρωτοι για τον μισό Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο”, υποστηρίζει ο κύριος Αμπατζόγλου. “Η αρχική σύμβαση έλεγε ότι οι πληρωμές θα γίνονται σε διάστημα 15 ημερών και αργότερα βγήκε ένα χρονοδιάγραμμα που έλεγε ότι ο χρόνος αποπληρωμής παρατείνεται στις 90 ημέρες”, συνεχίζει.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών εντοπίζει τα κενά λειτουργίας του Οργανισμού στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία από τα 846.000.000 πέρυσι, θα φτάσει στα 800.000.000 ευρώ, όπως λέει. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ συγκέντρωσε υπό τη σκέπη του πολλά ταμεία χωρίς να εισπράξει ούτε ευρώ από αυτά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα του Γεράσιμου Βουδούρη.

“Ο ΕΟΠΥΥ στήθηκε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, για να γίνει ανάπηρος”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Μια δομή που στη σκέψη έμοιαζε υλοποιήσιμη, στην πράξη όμως αποδείχτηκε ανέφικτη και προχειροφτιαγμένη. Ένας ουρανοξύστης που χτίστηκε σε πολύ σύντομο διάστημα, χωρίς στατική μελέτη με πολλούς ορόφους και πολλούς ενοίκους. Με το παραμικρό τράνταγμα άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ρωγμές και είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν ποτέ να κλείσουν.

*Το news.gr επικοινώνησε επανειλλημένα και με τον σημερινό πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο και περιμένει απάντηση