Όλη η αλήθεια για τον ΕΟΠΥΥ

Μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού...
Υπολειτουργία εργαστηρίων...
Άνιση κατανομή γιατρών...
9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι...

Αυτή είναι η εικόνα, που καταγράφει ο Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Ο οργανισμός, που – όταν εγκαινιάστηκε - είχε χαρακτηριστεί ως “η μεγάλη μεταρρύθμιση” στην υγεία.

Ένας οργανισμός, ο οποίος στηρίζεται σε πήλινα οικονομικά πόδια, αφού σχεδιάστηκε με απόλυτη προχειρότητα. Τα στοιχεία, που παρουσιάζει το news.gr, είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές :

ΣΤΟΙΧΕΙΟ 1
Μέσα σε δύο μήνες, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του οργανισμού μειώθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εκτιμήσεις των φορέων, που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2011, έκαναν λόγο για έσοδα 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχεδόν εξήντα μέρες μετά, ο κρατικός προϋπολογισμός εκτιμούσε τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ στα 5,8 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, κατά 2,1 δισεκατομμύρια χαμηλότερα. Εξέλιξη, που οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση των επιχορηγήσεων, κατά 61% !

ΣΤΟΙΧΕΙΟ 2
Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα των προβλέψεων για τις δαπάνες του οργανισμού. Εκεί, όπου – πέραν της προχειρότητας των αριθμών – έγιναν και ανοδικές αναθεωρήσεις, για να ικανοποιηθούν οι φαρμακοποιοί. Έτσι, συνέβη το εξής παράδοξο. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, που προέρχεται από επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, προέκυψε προς τα κάτω αναθεώρηση στόχων, με τον εξής τρόπο :

επιχειρήθηκε να μειωθεί η συνολική δαπάνη, αυξάνοντας τη φαρμακευτική, και συμπιέζοντας ταυτόχρονα τις υπόλοιπες.

Έτσι, στην ουσία, τέθηκαν ακόμα χαμηλότεροι στόχοι για τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών – για παράδειγμα, στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -, οι οποίοι θεωρούνται ανέφικτοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές γιατί ο πολυδιαφημισμένος οργανισμός δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την εξυπηρέτηση των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.