ΙΚΑ: Εντολή για κυνήγι των οφειλετών

Γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης

Στην επιτυχής έκβαση της ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται ότι "ποντάρει" το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και να καταβληθούν οι συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση για τη ρύθμιση και στο υπουργείο Εργασίας, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με εκπροσώπους του ΙΚΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το υπουργείο δεν θα χρειαστεί να λάβει προκαταβολή από τις συντάξεις του Ιανουαρίου προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου. Κάτι το οποίο συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Από την άλλη μεγάλη έμφαση, δίνεται στο κυνήγι των οφειλετών προς το ΙΚΑ. Ήδη η διοίκηση του ΙΚΑ απέστειλε εσωτερική εντολή με την οποία ζητεί από τις αρμόδιες μονάδες να τρέξουν το θέμα των οφειλετών, ούτως ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, εξετάζεται επίσης η αναβάθμιση της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ. Πρόκειται για την υπηρεσία η οποία διενεργεί ελέγχους τόσο για την ανασφάλιστη όσο και την αδήλωτη εργασία, με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες των εσόδων του ΙΚΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για το ΙΚΑ αλλά και για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι άλλο από την απώλεια εσόδων που προκαλείται εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας.