Στη μέγγενη των ελλειμμάτων το ΙΚΑ

Δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ από τον συγχωνευθέντα  Οργανισμού Περίθαλψης Δημοσίου (ΟΠΑΔ) αναμένεται να λάβει το ΙΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πληρωμή των συντάξεων του Δεκεμβρίου.

Ο δανεισμός από τα αποθεματικά του ΟΠΑΔ γίνεται για πρώτη φορά, ελέω της αδυναμίας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), από το οποίο μέχρι σήμερα λαμβάνονταν δάνεια, να αποπληρώσει ακόμη και τις δικές του επικουρικές συντάξεις. Είναι ως εκ τούτου αδύνατο να συμβάλει στη δανειοδότηση του ΙΚΑ.

Το ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση του ΕΤΕΑ να ακυρώσει την καταβολή ποσού 134 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ για τις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται από το Ίδρυμα σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων Ταμείων (πρώην ΕΤΕΑΜ), με αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν από την πληρωμή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, το ΙΚΑ να μείνει "ξεκρέμαστο" και χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του το ΙΚΑ αναφέρει πως η έντοκη αξιοποίηση τμήματος αποθεματικών του ΟΠΑΔ για ολιγοήμερο χρονικό διάστημα αποτελεί πάγια πρακτική του Ιδρύματος προκειμένου να διασφαλίζει με τον ορθότερο τρόπο τις οικονομικές του υποχρεώσεις για την καταβολή των συντάξεων και υποστηρίζει πως "είναι άδικο να εμφανίζεται ως δανεισμός η έντοκη αξιοποίηση τμήματος αποθεματικών του ΟΠΑΔ για ολιγοήμερο χρονικό διάστημα, η οποία φυσικά δεν επιφέρει κανένα κόστος στον αυτοτελή λογαριασμό, ο οποίος διατηρείται στο ακέραιο".