Σε εφαρμογή η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67

Εντός της εβδομάδος θα εκδοθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά από το υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κατά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έγινε, το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε την ετοιμότητα του υπουργείου Εργασίας, να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Η εγκύκλιος για τα ασφαλιστικά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και τα ισοδύναμα μέτρα που θα αναπληρώνουν τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων που εξαιρέθηκε από τα μέτρα.

Ρυθμίζεται, επίσης, η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 67ο έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης, στα 15 έτη, ενώ οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται στα 40 έτη ασφάλισης.

Ευνοημένοι θα είναι -σύμφωνα με την εγκύκλιο- οι μητέρες ανηλίκων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.