Παρατάθηκε η προθεσμία εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών επιχειρήσεων

Παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιανουαρίου 2015 η υποβολή για την εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους. Η σχετική προθεσμία εξέπνεε αύριο Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, ανταποκρινόμενη στο αίτημα λογιστών και φοροτεχνών, υπέγραψε απόφαση με την οποία παρέτεινε την υποβολή για την εκπρόθεσμη δήλωση.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τονίζεται πως η ημερομηνία της 30ης Ιανουαρίου 2015 θα είναι και η καταληκτική. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία, ως ημερομηνία διακοπής θα λαμβάνεται για τα μεν φυσικά πρόσωπα η ημερομηνία οριστικής παύσης της δραστηριότητας τους, για τα δε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες η ημερομηνία της λήξης των εργασιών της εκκαθάρισης ή της ανακοίνωσης διαγραφής από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο κατά περίπτωση.

Στα πλαίσια της εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών επιχειρήσεων, οι επιτηδευματίες που σταμάτησαν να ασκούν το επιτήδευμά τους ή δεν έχουν κάποιο εισόδημα από αυτό θα πρέπει να δηλώνουν πως διέκοψαν τις εργασίες τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει μέχρι και την 30η Ιανουαρίου 2015 τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών. Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος, δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011. Εφόσον δεν το κάνει, τότε θα χάσει το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής εργασιών και θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ότι η διακοπή των εργασιών γίνεται κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων για τις εκπρόθεσμες διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα, είχε ήδη παρατείνει δύο φορές τη διαδικασία.