Κατάργηση αναγνώρισης μεταπτυχιακών: Τι απαντά το υπουργείο

Δεν αναγνωρίζονται μισθολογικά για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους ορισμένου χρόνου

Απάντηση για τη μη μισθολογική αναγνώριση των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών μετά από σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στη βουλή.

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το προσωπικό ορισμένου χρόνου διαφοροποιείται από το λοιπό προσωπικό τόσο ως προς το γεγονός ότι προσλαμβάνεται να καλύψει απρόβλεπτες, παροδικές, επείγουσες ανάγκες όσο και ως προς τη διαφορετική μισθολογική εξέλιξη που το διέπει, δεδομένου ότι το εν λόγω προσωπικό δεν κατατάσσεται βαθμολογκά αλλά μόνο μισθολογικά και συνεπώς δεν ισχύουν γι' αυτό οι περιοριστικές διατάξεις του παραρτήματος V2. Ελλ.Ενότητα 2.6 του Ν.4046/2012.

Επίσης τονίζεται ότι με την ΚΥΑ επέρχεται σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά την αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για τη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών, αφενός του χρόνου αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας που έχει στο δημόσιο τομέα και αφετέρου του διδακτορικού ή μεταπτυχιακού που κατέχει. 

Επισημαίνεται ότι με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο η αναγνώριση προϋπηρεσίας και μεταπτυχιακών εξαρτιόταν αποκλειστικά από την ημερομηνία ουσιαστικής κρίσης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με χρονική πολλές φορές καθυστέρηση και δυσμενή οικονομική επίπτωση για τους υπαλλήλους. 

Με την εν λόγω ΚΥΑ η αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας πραγματοποιείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού και τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης. 

Επίσης οι κάτοχοι διδακτορικού και μεταπτυχιακού, των οποίων δεν έχει κριθεί η συνάφεια από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια, μπορούν να προσμετρήσουν τους τίτλους από την ημερομηνία πρόσληψης με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψή τους.

Καλόγηρος Βασίλειος