Τι ισχύει για την διατροφή, σε περίπτωση διαζυγίου

Το δικαίωμα διατροφής παύει αν ο δικαιούχος ξαναπαντρευτεί, ή αν συζεί μόνιμα με κάποιον άλλο σε ελεύθερη ένωση

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τα είδη του Διαζυγίου, ας πούμε τώρα και μερικά βασικά πράγματα για το θέμα της Διατροφής. 

Έτσι, ο νόμος ορίζει ότι εφόσον ο ένας από τους πρώην συζύγους δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του, δικαιούται να ζητήσει διατροφή από τον άλλον: 

1. αν κατά την έκδοση του διαζυγίου ή κατά το τέλος των χρονικών περιόδων που προβλέπονται στις επόμενες περιπτώσεις βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει να αναγκαστεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, ώστε να εξασφαλίζει απ` αυτό τη διατροφή του, 

2. αν έχει την επιμέλεια ανήλικου τέκνου και γι` αυτό το λόγο εμποδίζεται στην άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, 

3. αν δεν βρίσκει σταθερή κατάλληλη εργασία ή χρειάζεται κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, και στις δύο όμως περιπτώσεις για ένα διάστημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια από την έκδοση του διαζυγίου, 

4. σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η επιδίκαση διατροφής κατά την έκδοση του διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας (για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα δικαίου).

 

Απορία Δικαιούχου συζύγου και Ευπορία Υποχρέου συζύγου

 

Γενικά, για τη γένεση αξίωσης διατροφής πρώην συζύγου απαιτείταιαπορία αυτούκαι ευπορία του υπόχρεου. 

Για να κριθεί αν υπάρχει απορία του δικαιούχου και ευπορία του υπόχρεου, πρέπει να εξαντληθούν προηγουμένως όλες οι οικονομικές δυνατότητες που τους παρέχουν τα εισοδήματα τους και το κεφάλαιο της περιουσίας τους και αν ακόμη η περιουσία τους αποτελείται από μη προσοδοφόρα στοιχεία. 

Απορία του δικαιούχου δεν υπάρχει όταν αυτός έχει είτε εισοδήματα είτε περιουσία, κινητή ή ακίνητη έστω και απρόσοδη από τη ρευστοποίηση της οποίας μπορεί να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες κατά το κρίσιμο διάστημα της αγωγής εκτός αν η περιουσία του δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί ή αυτό είναι οικονομικώς ασύμφορο. 

Με βάση την αρχή της επιείκειας δεν δύναται να αξιωθεί η εκποίηση του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου του αν η διατήρηση του επιβάλλεται από λόγους πρόνοιας προς εξασφάλιση του πρώην συζύγου στο μέλλον για την αντιμετώπιση έκτακτης οικονομικής ανάγκης.

 

Τρόπος καταβολής της διατροφής

 

Η διατροφή προκαταβάλλεται σε χρήμα κάθε μήνα. Η διατροφή μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ, αν οι πρώην σύζυγοι συμφωνούν σ` αυτό εγγράφως ή με απόφαση του δικαστηρίου, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι. 

Πότε όμως η διατροφή μπορεί να αποκλειστεί ή περιοριστεί; 

Η διατροφή μπορεί να αποκλειστεί ή να περιοριστεί, αν αυτό επιβάλλεται από σπουδαίους λόγους, π.χ αν ο γάμος είχε μικρή χρονική διάρκεια ή αν ο δικαιούχος είναι υπαίτιος του διαζυγίου του ή προκάλεσε εκούσια την απορία του (π.χ προέβη σε δωρεά όλων των περιουσιακών του στοιχείων ή εγκατέλειψε εκουσίως την εργασία του). 

Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι το δικαίωμα διατροφής παύει, αν ο δικαιούχος ξαναπαντρευτεί, ή αν συζεί μόνιμα με κάποιον άλλο σε ελεύθερη ένωση. 

Όμως, το δικαίωμα διατροφής δεν παύει με το θάνατο του υποχρέου, ΑΛΛΑ ΠΑΥΕΙ με το θάνατο του δικαιούχου, εκτός αν αφορά παρελθόντα χρόνο ή δόσεις απαιτητές κατά το χρόνο του θανάτου. 

Επίσης, ο καθένας από τους πρώην συζύγους είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής.

Με αίτηση ενός από τους πρώην συζύγους, που διαβιβάζεται μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα, ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε απαραίτητη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου και τα εισοδήματά του. 

 

Τι περιλαμβάνει η διατροφή;

 

Η διατροφή περιλαμβάνει όλα όσα είναι αναγκαία για τη συντήρηση του δικαιούχου, έξοδα ανατροφής, επαγγελματικής και εν γένει εκπαίδευσης και βάσει των πραγματικών αναγκών του με γνώμονα τις εκάστοτε συνθήκες της ζωής του. Προκειμένου να προσδιορισθεί αυτή η διατροφή, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες που ποικίλουν ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση διατροφής. 

Εν ολίγοις, η διατροφή που δικαιούται ο δικαιούχος πρέπει να εξασφαλίσει ένα επίπεδο ζωής που δεν πρέπει να διαφέρει σημαντικά από το επίπεδο ζωής που είχε κατά τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσής του με τον υπόχρεο της διατροφής. 

Οι σχετικές διατάξεις του νόμου ισχύουν ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή το δόγμα των συζύγων και ανεξάρτητα από τον τύπο, πολιτικό ή θρησκευτικό, με τον οποίο ετελέσθη ο γάμος τους.

 

Διευκρίνιση :

 

Φυσικά, όλα τα ανωτέρω απλώς παραθέτουν το γενικό νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις διατροφές και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν παροχή νομικών συμβουλών ή χειρισμό οποιασδήποτε υπόθεσης. Για τον συγκεκριμένο νομικό χειρισμό και νομική αντιμετώπιση εξειδικευμένου θέματος και ορισμένης υπόθεσης, κρίνεται άκρως απαραίτητη η επαγγελματική συνδρομή εξειδικευμένου Δικηγόρου και η ενασχόληση του με την εκάστοτε υπόθεση οικογενειακού δικαίου και δή διατροφής.