Φόρος υπεραξίας: Κλείδωσε με τηλεδιάσκεψη – Το νέο σχέδιο

Τηλεδιάσκεψη με την τρόικα είχαν χθες το απόγευμα συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη με θέμα τις αλλαγές στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξασφάλισε τη νομοθέτηση παρεμβάσεων που θα εξορθολογήσουν το φόρο.

Η ελληνική πλευρά το τελευταίο τρίμηνο είχε καταθέσει πλήθος εναλλακτικών προτάσεων για το θέμα στην τρόικα, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι δεν κατανοούσε κάποιες από αυτές.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σκόνταφταν διαρκώς στον Αλβάρ Κανγκούρ, τον Εσθονό «ειδικό» του ΔΝΤ σε θέματα φορολογίας, ο οποίος αντικατέστησε προσφάτως την Βουλγάρα Ίβα Πέτροβα στο σκέλος της διαπραγμάτευσης που σχετίζεται με τα φορολογικά.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου με Διδακτορικό από την Οξφόρδη ο 35χρονος Κανγκούρ δεν κατανοούσε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος υπεράξιας να υπολογίζεται αφού πρώτα η τιμή κτήσης του ακινήτου διορθωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε έως και το έτος πώλησης. Ο Κανγκούρ διατεινόταν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η υπεραξία και κατά συνέπεια τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.

Στα «παράξενα» του θέματος είναι ότι η τρόικα δεν μπορούσε να πειστεί ότι από το 1973 έως το 1995 η Ελλάδα είχε διψήφια ποσοστά πληθωρισμού γεγονός που έπρεπε σε κάθε περίπτωση να συνυπολογιστεί στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων.

Η συμφωνία που θα επιτρέψει να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμούσες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους, προβλέπει τα εξής:

-Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν από το 1994.

-Τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.

-Τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου συμπεριλαμβανομένου  του πληθωρισμού από τη στιγμή κτήσης του ακινήτου ως και την περίοδο πώλησης.