Φόρος Υπεραξίας: Ακόμη να τα βρούνε κυβέρνηση – τρόικα…

Στον πάγο παραμένει για τρίτο μήνα η αγορά ακινήτων καθώς οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή από την υπογραφή συμβολαίων, την οποία έχουν αρχίσει από την αρχή του έτους λόγω της αδυναμίας υπολογισμού και εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, περιμένοντας τις τελικές ρυθμίσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα Νέα, παρότι υπάρχουν ελπίδες ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αυτό ανάλογα με την τελική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας, για την ώρα ούτε εφοριακοί ούτε συμβολαιογράφοι μπορούν να υπολογίσουν τον φόρο υπεραξίας.

Καταβάλλονται ύστατες προσπάθειες να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία και στον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών προβλέπει:

-Την εξαίρεση από το φόρο των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν το 1994. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας, δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994.

-Ο φόρος υπεραξίας να υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε χθες συμφωνία κυβέρνησης – τρόικα σε βασικά θέματα φαίνεται ότι το θέμα έμεινε ανοιχτό καθώς εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να μην αποδέχονται το σύστημα για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου που προτείνει η ελληνική πλευρά. Το σύστημα αυτό προβλέπει ότι η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι το έτος στο οποίο πωλείται.