Τα κέρδη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη συμφωνία ΔΕΠΑ – GAZPROM

Σημαντικά οφέλη, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 220 εκατομμύρια ευρώ, θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, την οποία συμφώνησαν η ΔΕΠΑ και η Gazprom. Πρόκειται για εξέλιξη, που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και σε επιχειρήσεις και η οποία προέκυψε μετά από ιδιαίτερα χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, για την επιτυχή κατάληξη των οποίων απαιτήθηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση της τιμής κατά 15% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Δηλαδή οι νέες χαμηλότερες τιμές θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Απρίλιο, αλλά θα υπολογιστούν και στους λογαριασμούς από τον Ιούνιο του 2013, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, πληροφορίες όμως από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι το όφελος δεν θα επιστραφεί προς τους καταναλωτές με τη μορφή χρηματικού ποσού, αλλά θα επιμεριστεί στους λογαριασμούς.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Αν από τη μείωση της τιμής κατά 15% αφαιρέσουμε το ποσοστό της προμήθειας, εκτιμάται ότι το καθαρό όφελος για όλους τους καταναλωτές, οικιακούς και εταιρικούς θα φτάσει έως περίπου το 12%.

ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κέρδη αναμένεται να έχουν οι καταναλωτές από τη μείωση στην τελική τιμή των προϊόντων που παράγουν οι βιομηχανίες και το κρίσιμο στοίχημα πλέον είναι τα κέρδη από τις βιομηχανίες να περάσουν στους καταναλωτές.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Για παράδειγμα ένας καταναλωτής θέρμανσης με φυσικό αέριο που σήμερα πληρώνει 1.000 ευρώ το χρόνο θα δει μια μείωση της τάξης του 10-12%. Δηλαδή θα κερδίσει πάνω από 100 ευρώ.

-Μια βιοτεχνία που πληρώνει 6.000 ευρώ το χρόνο θα κερδίσει περί τα 600 ευρώ.

-Μια βιομηχανία που χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο θα δει το κόστος ενέργειας σημαντικά μειωμένο. Συγκεκριμένα αν πληρώνει 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα έχει κέρδος περίπου 1 εκατ. ευρώ.