Όλη η φόρμουλα της κυβέρνησης για τα εργασιακά

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του Γ. Βρούτση με την τρόικα, ωστόσο ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε τη συμφωνία.

Το δισέλιδο έγγραφο που παρουσίασε ο Γ. Βρούτσης στον πρωθυπουργό, λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν, έχει την έγκριση της τρόικας και επέρχεται συμβιβασμός στις αποζημιώσεις και σε όλα τα θέματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”η λύση, που τελικά βρέθηκε, προβλέπει τα εξής:

Αποζημιώσεις

Για τα πρώτα 16 χρόνια η αποζημίωση διατηρείται ως έχει και δίνονται 12 μισθοί. Για τα υπόλοιπα έτη -μέχρι τα 28- οι παλαιοί εργαζόμενοι θα παίρνουν ακόμα μέχρι και 12 μισθούς με πλαφόν, ωστόσο, τα 1.800 ευρώ.

Σημειώνεται πως αρχικά η τρόικα είχε προτείνει για τα χρόνια μετά τα 16 να δίνεται ένα επιπλέον ποσό που θα φτάνει έως και τα 3.516 ευρώ (δηλαδή έξι κατώτατοι μισθοί). Από την πλευρά του υπουργείου είχε υπάρξει αντιπρόταση να δίνονται 12 μισθοί με πλαφόν τα 3.000 ευρώ και τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 1.800 ευρώ.

Επιπλέον, μειώνεται στο μισό ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης. Συγκεκριμένα ο χρόνος προειδοποίησης πέφτει από τους 6 στους 3 μήνες.

Σήμερα εργαζόμενος με 24 έτη υπηρεσίας και μισθό 2.500 ευρώ δικαιούται αποζημίωση 58.333 ευρώ (αν απολυθεί χωρίς προειδοποίηση). Με το νέο σύστημα θα πάρει για τα πρώτα 16 έτη το ποσό των 35.000 και για τα υπόλοιπα 8 έτη το ποσό των 16.800 ευρώ. Σύνολο 51.800 ευρώ. Σε περίπτωση που ο εργοδότης τον προειδοποιήσει τρεις μήνες νωρίτερα (από έξι σήμερα) θα πάρει μισή αποζημίωση.

Πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήτρα που θα «παγώνει» την αποζημίωση στα χρόνια υπηρεσίας που έχει κάποιος την ημερομηνία ψήφισης της ρύθμισης (ως αντικίνητρο απόλυσης). Σε αυτήν την περίπτωση, κάποιος που έχει 25 έτη μένει τους 21 μήνες (εκ των οποίων οι 9 μισθοί θα είναι με πλαφόν).

Για τους νέους και όσους αλλάζουν εργοδότη η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τους 12 μισθούς. Δηλαδή, όσα χρόνια και αν δουλέψουν, θα παίρνουν αποζημίωση που αντιστοιχεί μέχρι τα 16 χρόνια εργασίας.

Κατώτατος μισθός

Διατηρούνται οι τριετίες, αλλά όχι το επίδομα γάμου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από τον Απρίλιο, ενώ οι τριετίες «παγώνουν» μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Η ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό θα προβλέπει πως μία ανεξάρτητη αρχή θα καταθέτει την πρότασή της. Στη συνέχεια θα υπάρχει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα παίρνει την τελική απόφαση.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και αν καταλήξουν σε συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι (π.χ. για ένα επιπλέον ποσό ως επίδομα) δεν θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.

Ωράριο εργασίας

Η διευθέτηση του χρόνου θα γίνεται με κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση. Στις μικρές επιχειρήσεις, που δεν υπάρχει συνδικάτο, τη διαπραγμάτευση θα μπορεί να αναλάβει η ένωση προσώπου.

Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση της τρόικας προέβλεπε πως το ωράριο εργασίας θα μπορεί να ρυθμίζεται με ατομικές συμβάσεις, ωστόσο υπήρξε έντονη διαφωνία από την ελληνική πλευρά.