Η “παγίδα” πίσω από τις μειωμένες αποδείξεις για το 2014

Σε παγίδα για τους φορολογούμενους μπορεί να εξελιχθεί η μείωση του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων από το 2014.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ότι το νέο σύστημα θα προβλέπει λιγότερες αποδείξεις σε σχέση με το τρέχον έτος, που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος, έναντι 25% που είναι μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αποδείξεις θα είναι στοχευμένες και θα πρέπει να προέρχονται από κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Αν το ποσό των αποδείξεων είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.

Με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για παράδειγμα από συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μπαρ και ταβέρνες. Αντίθετα, δεν θα μετρούν στην εφορία αποδείξεις όπως η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ασφάλιστρα, ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικά τέλη, τέλη κυκλοφορίας, ενοίκια, εισιτήρια Μέσωμ Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής", για πολλά νοικοκυριά (ίσως τα περισσότερα) οι δαπάνες που κάνουν κατευθύνονται ως επί το πλείστον στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα σε είδη πρώτης ανάγκης. Οπότε, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Δηλαδή, ένας μισθωτός με δύο παιδιά πιθανόν να μη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις. Πόσω μάλλον οι συνταξιούχοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων καταναλώνουν τα απολύτως απαραίτητα.