Η αύξηση φόρων στα τσιγάρα κατακρήμνισε τα φορολογικά έσοδα

Στην τεκμηρίωση ότι περίπου το 25% των τσιγάρων που καταναλώνονται στην Ελλάδα διακινείται παράνομα έχει προχωρήσει το ΙΟΒΕ.

Για να φωτίσει πτυχές του προβλήματος του λαθρεμπορίου τσιγάρων το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διοργανώνει σήμερα εκδήλωση με θέμα «Το παράνομο εμπόριο καπνού: Οι συνέπειες για τον κλάδο και την Οικονομία», (ώρα 17.00-19.00 στο ξενοδοχείο Divani Caravel).

Μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με την αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης των καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα που θα παρουσιασθεί στην εκδήλωση διαπιστώνει ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ΕΕ-28είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλες τις κατηγορίες καπνικών προϊόντων.

Είναι ενδεικτικό πως και η σχέση μεταξύ ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό και στα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι αντίστροφη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς ο καπνός φορολογείται στην Ελλάδα με υψηλότερο συντελεστή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει προκαλέσει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του κλάδου, με σημαντικές προεκτάσεις στα έσοδα που εισπράττει το κράτος. Τα περιθώρια της αλυσίδας εφοδιασμού καπνικών προϊόντων περιορίστηκαν σημαντικά οδηγώντας σε μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου κατά 58% (-27% σε όγκο) την περίοδο 2009-2012.

Στη μελέτη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια φορολόγησης των καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με τα οποία περαιτέρω αύξηση του φόρου οδηγεί σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων, ενώ ελάφρυνση του φόρου αυξάνει τα έσοδα του κράτους, περιορίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά την παράνομη αγορά καπνικών προϊόντων.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ θα είναι ο κ. Artyom Chernis αντιπρόεδρος της Philip Morris International για θέματα στρατηγικής και προλήψεως ενάντια στο παράνομο εμπόριο.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής κ. Νίκος Βέττας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Αδ. Σταματάκης, ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος κ. Δ. Τσιαδής και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος κ. Ν.Θεοφιλόπουλος..