Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις, αλλά και οι εξαιρέσεις παλαιών ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Φαίνεται ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα κλείνουν την πόρτα της πρόωρης εξόδου, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Μεταξύ άλλων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δηλαδή δεν θα λαμβάνεται υπόψιν ο τελευταίος μισθός για να βγει η σύνταξη, αλλά θα καθιερωθεί ο τρόπος υπολογισμού του ΙΚΑ, θα υπάρξουν μειώσεις και στις συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας άνοιξε θέμα ασφαλιστικού , ενώ χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης πήγε στο υπουργείο οικονομικών όπου ενημερώθηκε για τις νέες παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα.

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών το βράδυ δεν ήταν τυχαία. "Υπάρχουν περιθώρια για στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό" σημείωσε.

Στο στόχαστρο μπαίνουν παλαιοί ασφαλισμένοι που βγαίνουν σε σύνταξη κάτω από τα 62 έτη, που είναι το γενικό όριο για μειωμένη σύνταξη.

Παράλληλα η οικονομική κατάσταση των τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν επιτακτικά νέες παρεμβάσεις προκειμένου να εξαλειφθούν τα ελλείμματα κυρίως σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Παράθυρο "στοχευμένων περικοπών" στο ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Όπως είπε "η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους".

Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής "θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών", σύμφωνα με τον υπουργό. Και συμπλήρωσε ότι "υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους".

Τι λέει ο υπουργός Εργασίας

Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις πέραν αυτών που έχουν ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή και πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η χώρα στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1.1.2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Ο υπουργός δέχθηκε "βροχή" ερωτήσεων από τα μέλη της Επιτροπής για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων. Όπως έσπευσε εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει "ο νόμος 3863/2010 είναι νόμος του κράτους. Θα εφαρμοστεί και δεν θα αλλάξει, διότι αποτελεί δομική αλλαγή". Διευκρίνισε δε, ότι στο υπουργείο συστήνεται επιτροπή τεχνοκρατών "προκειμένου να υποδεχθούμε το νέο σύστημα".

Εφάπαξ και επικουρικές

Ο κ. Βρούτσης δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Προηγουμένως είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το "ψηφιδωτό των ειδικών καθεστώτων που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στη βάση πελατειακών αντιλήψεων και ειδικών διαδικασιών συνθέτοντας έτσι μια εικόνα ζοφερή που πρέπει να λάβει τέλος". Έδωσε μάλιστα ως παραδείγματα, την ύπαρξη 92 τομέων ασφάλισης με 92 διαφορετικούς προϋπολογισμούς και 92 λογιστήρια και με εφάπαξ που κινούνται στο 60%, 70% και 80% πάνω από τις εισφορές. "Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι θέματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί με νόμους που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και σε επίπεδο Μνημονίου. Αυτά θα γίνουν" είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: "Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι το εφάπαξ και οι επικουρικές συντάξεις είναι ανταποδοτικές παροχές και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Δυστυχώς ήταν και αυτά ζητήματα που λειτούργησαν στη βάση του πελατειακού συστήματος για να φθάσουμε να πληρώνουμε εφάπαξ 80% πάνω από τις εισφορές. Αυτή είναι η μεγάλη αδικία για τις μελλοντικές γενιές για το μέλλον των παιδιών μας". Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι το 2012 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για να πληρωθούν τα εφάπαξ και "την κατάσταση έσωσε το 1,1 δισ. ευρώ που πήραμε από τη δανειακή σύμβαση".

"Έχω δύο δρόμους να επιλέξω" είπε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εργασίας: "ή θα πρέπει να αφήσω στην τύχη τους τα πράγματα ή θα εξορθολογιστεί το σύστημα, ώστε να γίνει βιώσιμο". Παρέπεμψε δε τους βουλευτές στην εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που εισήχθη με το νόμο 3863 για εφάπαξ και επικουρικές και που, όπως τόνισε "από 1.1.2014 θα εφαρμοστεί στον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1.6.2014 στις επικουρικές".