Στουρνάρας: Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών

Για στοχευμένες περικοπές έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Όπως είπε "η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους".

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής "θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών", σύμφωνα με τον υπουργό. Και συμπλήρωσε ότι "υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους".

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κυβέρνηση "ζητά από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων", παραμένοντας πιστός στην κυβερνητική γραμμή των τελευταίων ημερών .

Εκτίμησε ότι στο τρίτο τρίμηνο η ύφεση θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 3%, εξαιτίας της σημαντικής θετικής συμβολής του τουρισμού.