Έρχονται αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ

Μετά το αλαλούμ που έχει προκληθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών

Ακόμη και σήμερα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι με μπλοκάκια.

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και απανωτά σοκ στους εργαζόμενους με μπλοκάκια και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου έχει φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μπλοκάκια, ακόμη και σε αυτούς που έχουν μία ή δύο δουλειές. Όλο το Σαββατοκύριακο γίνονταν διαρκώς συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας, καθώς η υπόθεση με το νέο ασφαλιστικό και τις εισφορές εξελίσσεται σε βατερλό.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει σε όσους εργάζονται με μπλοκάκια σε έναν ή δύο εργαζόμενους. Ουσιαστικά η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας φέρνει σε μετωπική σύγκρουση τους εργαζόμενους με τους εργοδότες για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ταυτόχρονα το μαζικό κλείσιμο βιβλίων μειώνει τα έσοδα τόσο της εφορίας όσο και του ασφαλιστικού.

Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζονται διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις που θα γίνουν δεν θα έχουν σχέση με τη μείωση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, αλλά θα γίνουν αλλαγές επί της διαδικασίας που ο εργαζόμενος με δύο εργοδότες καλείται να τους... καταγγείλει στον ΕΦΚΑ ότι δεν του πληρώνουν τις εισφορές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η θέση του. Υπολογίζεται ότι ατομικές επιχειρήσεις που ανοίχτηκαν απλά για να βρει δουλειά ένας εργαζόμενος είναι πάνω από 150.000 και ήδη υπάρχει τεράστιο κύμα με μπλοκάκια που απλά κλείνουν.

Από όσα ραβασάκια ανέβηκαν στον ΕΦΚΑ (η ανάρτηση δεν έχει ολοκληρωθεί) αποκαλύπτεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι «μπλοκάκηδες» έχουν τεράστια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.

Για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ το χρόνο και πάνω είναι αυξημένος ο ΕΦΚΑ, για τα μεσαία εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στα ίδια επίπεδα και ευνοϊκός για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για όσους είχαν ζημιογόνο χρήση το 2014, που αποτυπώθηκε στη φορολογική τους δήλωση του 2015. Η καταβολή της μηνιαίας εισφοράς σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζεται στη κατώτατη μηνιαία βάση των 167,95 ευρώ.

Κατάφορα αδικημένοι, είναι όσοι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο Ταμείο μισθωτών ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, έχουν παράλληλα μπλοκάκι, αφού χωρίς να υπάρξουν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, τους ζητείται να καταβάλουν εισφορές του 2017, με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2015 από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.ύο εργοδότες και να καταστεί δυνατή η έγκαιρη υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), για την αποκατάσταση λαθών και αδικιών.

Δείτε τον πίνακα με τις ασφαλιστικές εισφορές

Παρακαλούμε περιμένετε ...