New Article

Κλειστές με υποχρεωτική αργία θα μείνουν από Δευτέρα 29 Ιουνίου για ???? μέρες, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, που επικυρώθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο, τα ΑΤΜ θα είναι εκτός λειτουργίας αύριο. Αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά την Τρίτη.

Στο πλαίσιο των ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), κάθε καταθέτης θα μπορεί να σηκώνει ημερησίως έως και 60 ευρώ από το λογαριασμό του, μέσω των ΑΤΜ.

Το όριο αφορά φυσικά πρόσωπα αλλά και τράπεζες, συνεπώς καταθέτες με λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες, θα μπορούν να σηκώνουν και από τις δυο (ή περισσότερες τράπεζες) το ποσό αυτό.

Για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, δεν υπάρχει όριο ανάληψης που να επιβάλλεται στην Ελλάδα παρά αυτό που έχει ο καταθέτης από την τράπεζα και τη χώρα του. Ενώ στο εξωτερικό, τα ΑΤΜ επιτρέπουν στους κατόχους καρτών ελληνικών τραπεζών αναλήψεις μέχρι 50 ευρώ.

Τα capital controls ακολούθησαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει για 48 ώρες ακόμη τον ELA ανοικτό για τις ελληνικές τράπεζες αλλά να μην αυξήσει το όριο ρευστότητας.