Το μέλλον των γυναικών στην ηγεσία επιχειρήσεων

Το μέλλον των γυναικών στην ηγεσία επιχειρήσεων

Ημερίδα που διοργάνωσε η ICAP Group

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα που προέκυψαν σχετικά με την ανέλιξη των γυναικών στο επιχειρείν κατά τη διάρκεια εσπερίδας «High Heels on High Hills» που διοργάνωσε πρόσφατα η ICAP Group.
Η πρώτη θεματική ενότητα περιελάμβανε ομιλίες σχετικά με τις «Βέλτιστες Πρακτικές Εταιρικών Πολιτικών για το Γυναικείο Κεφάλαιο». Το εναρκτήριο λάκτισμα πραγματοποίησε η Βίκυ Γρηγοριάδου, Managing Director, The Nielsen Company, η οποία παρουσίασε την πολιτική του Ομίλου διεθνώς. Η κ. Γρηγοριάδου επεσήμανε τη διαφορετικότητα μεταξύ των ομάδων εργασίας εντός της επιχείρησης καθώς και την αναγκαιότητα συσχέτισης της με την εκάστοτε αγορά. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Nielsen στοχεύει στη διατήρηση ισορροπίας στις προσλήψεις ανδρών-γυναικών, επιτυγχάνοντας ποσοστά πρόσληψης 50%-50%. Τέλος, εστίασε στις δράσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία για την ενίσχυση των γυναικών όπως την ημέρα της γυναίκας ενώ συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις όπως το «rescue cure».

Από την πλευρά της, η Αναστασία Μακαριγάκη, Περιφερειακή Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Κεντρικής Ευρώπης και Ευρύτερων Βαλκανίων, PepsiCo, ανέλυσε το corporate vision της εταιρείας, εστιάζοντας σε 3 βασικούς πυλώνες. Συγκεκριμένα, η εταιρεία 1) έχει υιοθετήσει έναν αξιοκρατικό τρόπο σκέψης και διαχείρισης των καταστάσεων προς τις εργαζόμενες γυναίκες, 2) έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης των γυναικών 3) προσφέρει ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης προκειμένου να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. Συμπλήρωσε, δε, ότι η PepsiCo στηρίζει τις γυναίκες στην αρχή της καριέρας τους μέσω προγραμμάτων stem training ενώ είναι υπέρ των ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο.

Η Ηρώ Μέλλιου, Head of Centers of Expertise, Vodafone Hellas, υπογράμμισε την στήριξη που προσφέρει η εταιρεία της στις γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι τους μία φορά την εβδομάδα, διευκολύνοντας έτσι το ρόλο τους ως μητέρες και σύζυγοι. Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Vodafone πέτυχε να διπλασιάσει την άδεια λοχίας για τις γυναίκες τους, με πλήρεις απολαβές, δήλωση που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Επίσης, η Νάνσυ Μαλλέρου, Ιδρύτρια και CEO της Life Clinic Group παρουσίασε τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην αρχή της καριέρας της, λόγω της γυναικείας της φύσης και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν στην επιλογή της να ασχοληθεί με το life coaching, ειδικότερα στις γυναίκες που εργάζονται. Τόνισε δε, ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν την ανάγκη να μάθουν να ελίσσονται σε ένα περιβάλλον που δεν τους ευνοεί, και ότι όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες αναζητούν τρόπους για ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής.

Η δεύτερη θεματική ενότητα της εκδήλωσης, περιελάμβανε συζήτηση ανωτάτων στελεχών με θέμα: «Οι προκαταλήψεις στην επιλογή, ανάπτυξη και ανέλιξη των Γυναικών στην Ανώτερη ιεραρχία» υπό το συντονισμό του Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, Όμιλος Εταιρειών ΙCAP και Προέδρου της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ). Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κυρίες: Αργυρή Βαγιωνά, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ''Αναγέννηση''- Κέντρο Αποκατάστασης, Χαρά Βαρδακάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος Πειραιώς Factoring και ο Σεραφείμ Καραΐσκος, Director Εxecutive Search and Selection, ICAP People Solutions.
Η συζήτηση, επικεντρώθηκε στα θέματα κοινωνικής κουλτούρας και οικογενειακής εκπαίδευσης που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν τις γυναίκες να περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους και να διεκδικούν λιγότερα από τους άντρες, στον επιχειρηματικό στίβο καθώς και στα επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικότητας που δείχνουν ότι οι νεώτερες γενιές γυναικών μπαίνουν πιο δυναμικά στον επιχειρηματικό στίβο διεκδικώντας ξεκάθαρα τη θέση που τους αξίζει. Από την άλλη, οι γυναίκες-μάνατζερς δεν είναι εξοικειωμένες με την λογική του International Assignment/Relocation για την απόκτηση διεθνούς εμπειρίας, κυρίως λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, γεγονός που πιθανόν να καθυστερεί την εξέλιξη τους, κυρίως στο πλαίσιο πολυεθνικών οργανισμών, σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Στην εσπερίδα συζητήθηκαν οι άνισες οικονομικές απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών, φαινόμενο που παραμένει έντονο τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αποφυγή ανάληψης ρίσκου, οι πιθανές διακοπές στην καριέρα (λόγω παιδιών), η αποφυγή ανάληψης περισσότερων ευθυνών λόγω ήδη βεβαρυμμένου καθημερινού προγράμματος (κυρίως εκτός εργασίας) αλλά και η ενασχόληση σε τομείς ή θέσεις χαμηλότερων απολαβών (υγεία, εκπαίδευση) συντηρούν το φαινόμενο. Σημειώθηκε επίσης, από όλους τους συμμετέχοντες, η πεποίθηση ότι αξίζει και πρέπει να ενισχυθεί η εκπαίδευση των Γυναικών, σε τομείς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Συνολικά, ισχυρό αναδείχτηκε το μήνυμα αισιοδοξίας πως οι προκαταλήψεις έχουν σε σημαντικό βαθμό περιοριστεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια τόσο σε επίπεδο επιλογής όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης και ανέλιξης των γυναικών στελεχών ενώ οι νέες γενιές είναι σαφώς πιο απελευθερωμένες από στερεότυπα του παρελθόντος.