Telecoms deal : Η Nokia εξαγοράζει την Alcatel ;

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται ένα σημαντικό deal στο χώρο της τεχνολογίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φινλανδική Nokia διαπραγματεύεται την εξαγορά μέρους της γαλλικής Alcatel-Lucent, με στόχο να ενισχύσει τον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και να σταθεί καλύτερα απέναντι στον ανταγωνισμό της σουηδικής Ericsson AB. 

Παρά το γεγονός ότι στο τραπέζι έχει πέσει και η πλήρης εξαγορά της Alcatel, το πιο πιθανό σενάριο παραμένει η απόκτηση της ασύρματης μονάδας, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν αποκλείουν οι συνομιλίες να μην καταλήξουν σε τελική συμφωνία.  

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα επέφερε στους Γάλλους έσοδα 4,7 δισ. ευρώ το 2014, που αντιστοιχούν στο 36% των συνολικών πωλήσεων.

Η διοίκηση της Nokia επιδιώκει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της γαλλικής πολιτείας, καθώς η οποιαδήποτε συμφωνία χρειάζεται το πράσινο φως από την κυβέρνηση Hollande, που έχει ήδη επιχειρήσει να μπλοκάρει στο παρελθόν επιχειρηματικές συγχωνεύσεις στη χώρα. 

Κι ενώ η πρόθεση της Nokia να πουλήσει τη δραστηριότητα χαρτών της, γνωστή ως HERE, ερμηνεύτηκε ως βάση για να προχωρήσει σε εξαγορές - αφού αναμένεται να εισπράξει κοντά στα 2 δισ. ευρώ -, η απόκτηση του ασύρματου κομματιού της Alcatel θα ωθήσει τη θέση των Φινλανδών στην κινεζική αγορά των 1,3 δισεκατομμυρίων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και θα τους βοηθήσει να πάρουν συμβόλαια με τους δύο αμερικάνικους γίγαντες, τη Verizon και την ΑΤ&Τ. 

Η συγκέντρωση έχει κυριαρχήσει στις συζητήσεις του κλάδου, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς ο πόλεμος των τιμών έχει παρασύρει προς τα κάτω τα κέρδη και οι πάροχοι μειώνουν τις επενδύσεις σε υποδομές, εν μέσω συρρικνούμενων εσόδων.

Άλλωστε, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Nokia και Alcatel έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν.