Κατσέλη : Άμεση επίσπευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επισπευσθούν και να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον Ιούνιο. 

Με αυτή τη φράση, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σχολίασε τις εξελίξεις, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, προσθέτοντας ότι έχουμε πιάσει πάτο και αυτό - όπως είπε - φαίνεται στη ρευστότητα της αγοράς. 

Η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να μπει σε πορεία επανεκκίνησης, είπε στην ομιλία της, θέτοντας ως εθνικό στόχο τη διεύρυνση και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. 

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε κλειστές συναντήσεις της διοίκησης της Εθνικής με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου αμεσα, για να ενμηρωθεί για τα προβήματα και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων. 

Η Εθνική είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση με παροχή ρευστότητας σε εξωστρεφείς, καινοτόμες επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις με μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Προτεραιότητες της νέας διοίκησης, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, θα είναι η παροχή ρευστότητας στην οικονομία και η υποστήριξη των παραγωγικών αναδιαρθρώσεων με επίκεντρο της εξαγωγικές και καινοτόμες επιχειρήσεις. Πέραν των παραδοσιακών εργαλείων, όπως τα ΣΔΙΤ, η Εθνική προτίθεται να εισαγάγει νέα καινοτόμα εργαλεία, όπως η ανακυκλούμενη ρευστότητα σε συνεργασία με υπερεθνικούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.