A. Heede (BDO): Βελτιώστε φορολογία και συλλογή φόρων

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά με τους γνωστούς αστερίσκους της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του φορολογικού συστήματος, δίνει ο επικεφαλής για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή του πολυεθνικού ομίλου παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, BDO, Anders Heede. Μιλώντας στο news.gr, ο κύριος Heede καταθέτει τη δική του άποψη για την υπόθεση Ελλάδα και εξηγεί γιατί επιμένει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

"Γιατί πραγματικά πιστεύουμε μακροπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία. Είναι μια σημαντική οικονομία για την περιοχή. Έχουμε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε με την BDO. Έχουμε μια διεθνή επιχείρηση, που μένει και θα εξακολουθήσει να μένει στην Ελλάδα. Φυσικά, αναμένουμε εξίσου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό κι εμείς επιθυμούμε να τις βοηθήσουμε σε αυτό. Επομένως, η Ελλάδα αποτελεί μέρος της διεθνούς οικονομικής κοινότητας και άρα έχει σημασία για εμάς". 

Μάλιστα, πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω απαντώντας στο πώς θα χειριζόταν την περίπτωση της χώρας μας, αν η Ελλάδα ήταν επιχείρηση, της οποίας ο ίδιος θα ηγούνταν...

"Έχεις μια εταιρεία, με πολύ κακό ισολογισμό κι υψηλό χρέος, έχει το πρόβλημα ότι δεν αναπτύσσεται και η πρόκλησή σου είναι να δεις πόσο ανταγωνιστική είναι η ελληνική επιχείρηση στην παγκόσμια αγορά. Πρόκειται για μια περίπτωση, που μπορεί να γυρίσει, μιλώντας σε επιχειρηματικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να διαχειριστείς σωστά τον ισολογισμό σου, αλλά - πρώτ΄ απ΄όλα - πρέπει να έχεις ανάπτυξη και να είσαι ανταγωνιστικός. Το πρώτο μου μέλημα θα ήταν να διασφαλίσω την ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων, και δεύτερον, να μεταρρυθμίσω τη γραμμή παραγωγής μου, ώστε να είμαι ανταγωνιστικός. 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πολλοί επενδυτές έχουν παραδεχθεί ότι αντιμετώπισαν εδώ είναι η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να αντιληφθείτε τη λειτουργία της ελληνικής επιχείρησης σε ένα τέτοιο περιβάλλον; 

"Είναι φυσικά κάτι, στο οποίο χρειάζεται να δώσετε πολλή προσοχή. Πολλές αγορές πλήττονται από γραφειοκρατία και διαφθορά και γι'αυτό λειτουργούμε μεν με εθνικές επιχειρήσεις, αλλά σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και αυτό έχει σημασία από άποψη ποιότητας. Έτσι, όταν έχεις μια επιχείρηση, που έρχεται και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, πρέπει να έχεις επί τόπου συμβούλους, που να καταλαβαίνουν την αγορά και να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια επιτυχή καθοδήγηση με βάση τους εγχώριους και διεθνείς κανονισμούς". 

Υποθέτω, πάντως, ότι επιμένετε να βρίσκεστε εδώ, λόγω και της μεταβλητότητας του φορολογικού συστήματος, που βοηθά εταιρείες - όπως η δική σας - να λειτουργούν συμβουλευτικά... 

"Οι φόροι αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο και είναι πιθανόν ένα από αυτά τα πεδία όπου θα δείτε να αναπτύσσονται ιδιαίτερα και στην ελληνική οικονομία, διότι πρέπει να βελτιώσετε τη φορολογία σας και το σύστημα συλλογής φόρων. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα πεδίο που χρειάζεται προσοχή, καθώς οι διεθνείς τιμές μεταβίβασης και οι συναφείς τομείς μπορούν να καταστούν αμφιλεγόμενα ζητήματα. Άρα, έχετε ανάγκη από συμβούλους, ώστε να διασφαλίσετε τη σωστή καθοδήγησή σας σε αυτό το πεδίο, πάντοτε φυσικά μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο. Αυτό είναι βέβαιο".