Τράπεζες: Οι αυξήσεις κεφαλαίου ασπίδα στο πολιτικό ρίσκο

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Η επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων των stress test βρίσκει τις διοικήσεις και τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών να κάνουν αγώνα δρόμου για να υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατό το σχεδιασμό τους.

Τα πλάνα τους απαρτίζονται από δύο συγκεκριμένες κινήσεις :

την τάχιστη εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης, και την επανιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η σπουδή για τα σχέδια αναδιάρθρωσης οφείλεται στο γεγονός ότι τα stress test, που θα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2015, πιθανότατα δεν θα λάβουν υπόψη τους τα δυναμικά σενάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις τράπεζες - και κυρίως η Εθνική και η Eurobank, που πέρασαν μέσω αυτών των σεναρίων - πρέπει να τρέξουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα βασικά τουλάχιστον στοιχεία αυτών των σχεδίων, όπως η πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, αλλά ακόμα και δανειακά χαρτοφυλάκια.

Η επανιδιωτικοποίηση επιδιώκεται να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών επιθυμούν να αποφύγουν το όποιο πολιτικό ρίσκο και αβεβαιότητα μπορεί να προκύψει από αποφάσεις και πολιτικές πιθανής νέας κυβέρνησης, αν γίνουν εκλογές την άνοιξη.

Αυτό θα επιτευχθεί, είτε μέσω της εξόφλησης προνομιούχων μετοχών, που έχουν ακόμα στην κατοχή τους οι δύο αυτές τράπεζες, είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ή και άλλων διαδικασιών.

Από την άλλη πλευρά, τόσο η Alpha, όσο και η Πειραιώς κινούνται επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μέσω της ανταλλαγής των warrants με μετοχές, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, τις οποίες τα τραπεζικά επιτελεία χαρακτηρίζουν προληπτικές, και που θα τους επιτρέψει και να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή τους θέση, και να γίνουν ιδιωτικές ξανά.

Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η ταχύτητα υλοποίησης όλων αυτών των κινήσεων και αποφάσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και από τις ενέργειες, που θα κάνουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ειδικά αυτές, που πέρασαν με ευκολία τη δοκιμασία της Κεντρικής Τράπεζας.