Τι σχεδιάζουν οι τραπεζίτες μετά τα stress test

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες ανοίγουν το δρόμο για τις περαιτέρω εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν ήδη κάνει το σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα, ο οποίος στοχεύει στο να ισχυροποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ισολογισμοί τους, αλλά και στην ενίσχυση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Στο βάθος όλων αυτών, βρίσκεται και το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή της ρευστότητας, μέσω της - προσεκτικής - αύξησης των χορηγήσεων.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΞΕΝΑ FUND...

Μαντζούνης, Σάλλας, Τουρκολιάς και Μεγάλου έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού, με βασικό στόχο την άντληση και άλλων κεφαλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι τα road show, που πραγματοποίησαν στο City και στη Wall Street το περασμένο διάστημα στελέχη των ελληνικών τραπεζών, και τα οποία αποσκοπούν :
στη διεύρυνση της μετοχικής τους βάσης, στη λήψη ψήφου εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ανακοίνωσε το πέρασμα στην ουσία των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της Finans, σε ξένους, μέχρι το τέλος της χρονιάς ή - το πολύ - τις αρχές του 2015. Στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι με τα νέα κεφάλαια, τα εποπτικά να αυξηθούν στο 17,5%.

Στην Alpha, που είναι και η μεγάλη νικήτρια της δοκιμασίας των stress test, ο Δημήτρης Μαντζούνης έχει εδώ και καιρό ανοιχτή γραμμή με συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια, που ήδη έχουν αυξήσει την παρουσία τους στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, ο Χρήστος Μεγάλου έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τη Fairfax για την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χαρακτήρα της τράπεζας, καθώς ο κύριος Watsa έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συνεχίσει να βάζει χρήματα, είτε μέσω της εταιρείας του, είτε μέσω δορυφορικών fund.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας, Μιχάλης Σάλλας, κινείται για την Πειραιώς στην ίδια κατεύθυνση.

...ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΩ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στο πίσω μέρος του σχεδιασμού των τεσσάρων τραπεζών βρίσκεται η πρόθεση για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, απευθυνόμενες κυρίως στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την παρουσία του Δημοσίου και να ενισχύσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

"Η πρόκληση και η ευκαιρία πλέον για εμάς είναι να εκμεταλλευθούμε το momentum και να επιχειρήσουμε να χτίσουμε ιδιωτική θέση στο 51%", δηλώνει στο news.gr στέλεχος μίας εκ των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι - όσο υγιές και αν είναι το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας, η στάθμιση του πολιτικού ρίσκου αποτελεί πάντα ισχυρό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ...

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου, μετά τα αποτελέσματα των stress test, βοηθά και στην ταχύτερη αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος, που ακούει στο όνομα "κόκκινα δάνεια". Το βάρος πέφτει στα επιχειρηματικά, που αποτελούν και το μεγαλύτερο επί της ουσίας αγκάθι. Στόχος είναι να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση από όλες τις τράπεζες, ενώ έχουν αναθερμανθεί οι συζητήσεις με ξένα funds για πώληση - με discount - προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.

...ΚΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΗΜΙΚΩΝ

Με προφανή στόχο να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά αναδιάρθρωσής τους, οι τράπεζες δίνουν βάρος στα υγιή στοιχεία τους και στην πώληση των... ασημικών, όπως άλλωστε τους έχει ζητηθεί.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ήδη την πώληση του Hilton της Αθήνας, και προχωρά και στην πώληση και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων, που έχει στην κατοχή της, χωρίς ταυτόχρονα να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για τις βαλκανικές θυγατρικές (Kύπρο, Pουμανία, Bουλγαρία, Σερβία, Aλβανία και Σκόπια).

Η Πειραιώς, έχοντας στην ομπρέλα της και τις θυγατρικές των τραπεζών, που ενσωμάτωσε ο όμιλος, έχει στην κατοχή της 133 εταιρείες, πολλές από τις οποίες θεωρείται δεδομένο ότι θα μεταβιβαστούν. Ο όμιλος, εκτός από την παρουσία στα Βαλκάνια και την Κύπρο, έχει θυγατρική και στην Αίγυπτο. Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.

H Eθνική, εκτός από τη Finans, θα προχωρήσει στην πώληση της NBGI Private Equality, και της Εθνικής Asset Management, ενώ δεν έχει κλείσει το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ανοιχτό είναι και το ζήτημα των θυγατρικών στα Βαλκάνια (Bουλγαρία, Pουμανία, Σκόπια, Σερβία και Aλβανία), όχι για το αν θα πωληθούν, αλλά για την προτεραιότητα στις διαδικασίες πώλησης.

H Eurobank, μετά το ναυάγιο στην πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία, επιχειρεί να τελειώσει το θέμα με στόχο να αποχωρήσει από τη χώρα, πέραν της παρουσίας της στην περιοχή των Βαλκανίων (Pουμανία, Bουλγαρία, Kύπρος και Σερβία). Δεδομένη θεωρείται η πώληση των συμμετοχών της σε ξενοδοχειακές μονάδες (ακόμα και στο μισθωμένο King George), και η εκ νέου μείωση της μετοχικής της παρουσίας στην Grivalia (πρώην Eurobank Properties).

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις κινήσεις για δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω - μεταξύ άλλων - περιορισμού των καταστημάτων.