Τρ. Πειραιώς: Με πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ περνά τα stress tests

Με άνεση και πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ περνά τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς καν να συνυπολογίζει τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΤ, συνυπολογίζοντας τα οφέλη από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς εντός του 2014, όχι μόνο καλύπτονται τα όρια του δυσμενούς σεναρίου αλλά υπάρχει και πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στον υπολογισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ο αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος -όπως αναφέρουν κύκλοι της τράπεζας- μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες.

Διαβάστε αναλυτικά, η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει:

"Ο Στατικός Ισολογισμός, σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2014, μετά την αποπληρωμή των 750 εκατ ευρώ προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου τον Μάιο 2014, οδηγεί σε δείκτη CET1 της Τράπεζας στο 10,7% και 6,1% στο "βασικό" και στο "δυσμενές" σενάριο αντίστοιχα. Αυτοί οι δείκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος από τη μετατροπή της Αναβαλλόμενης Φορολογική Απαίτησης σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση (Ν. 4302/2014 μετά και την από 16 Οκτωβρίου 2014 νομοθετική τροποποίηση).

Στην περίπτωση που ενσωματωθεί η επίδραση μετατροπής της Αναβαλλόμενης Φορολογίας στους υπολογισμούς, ο δείκτης CET1 υπό το Στατικό Ισολογισμό αυξάνεται στο 11,8% υπό το "βασικό" σενάριο και στο 7,7% υπό το "δυσμενές" σενάριο, παρέχοντας στην Τράπεζα Πειραιώς πρόσθετα αποθέματα κεφαλαίων πάνω από τα απαιτούμενα όρια του 8,0% και 5,5% για το "βασικό" και "δυσμενές" σενάριο αντίστοιχα".