Στο Ελεγκτικό Συνέδριο το ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό

Η επένδυση στο Ελληνικό θα βρεθεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου και πάλι στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με το ΤΑΙΠΕΔ να επιχειρεί την ανάκληση της αρχικής απόφασης με την οποία "μπλόκαρε" η σύμβαση παραχώρησης στην Lamda Development της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
 
Οι νομικοί εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν την αρχική απόφαση του Ζ' Κλιμακίου του Δικαστηρίου θα εστιάσουν στα θέματα που έχουν τεθεί με κυρίαρχο αυτό "περί μη δυνατότητας συμμετοχής φυσικών προσώπων στο διαγωνισμό".
 
Ο αντίλογος από την πλευρά του Ταμείου θα είναι πως δεν είναι λογικό για μια επένδυση αυτού του μεγέθους – ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ- να ζητείται συμμετοχή φυσικών προσώπων στον διαγωνισμό.
 
Αν και η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται σήμερα η "Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό" έχει καλέσει σε συγκέντρωση προκειμένου να μην ανατραπεί η αρχική απόφαση.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πράξη 197/2014 -πρόεδρος η σύμβουλος Αγγελική Μαυρουδή και εισηγητής ο πάρεδρος Αθανάσιος Καρακόιδας) θεωρεί ότι ο αποκλεισμός των φυσικών προσώπων από το διαγωνισμό "έγινε χωρίς να προκύπτει καμία επίκληση ή συνδρομή συγκεκριμένου λόγου δημοσίας τάξης ή δημοσίας ασφαλείας ή δημόσιας υγείας ή άλλου επιτακτικού λόγου δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί έναν τέτοιας ένστασης περιορισμό". 

Οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν  παραβιάσεις και στους όρους 2.3, 2.4 και 2.5 της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού, όπως αναφέρουν, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν οι επίμαχοι δύο όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από επενδυτές που είχαν ήδη αποκλειστεί.

 
Αυτό, όπως θεωρούν, συνιστά παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.