To sushi πέθανε. Ζήτω το sushi !

Σε πολλές αγορές έχουμε μιλήσει για τη φούσκα των μετοχών...

 
Αλλού, για τη φούσκα των ακινήτων, τον ομολόγων, και λοιπών επενδυτικών προϊόντων...
 
Τώρα, υπάρχει και η φούσκα του... sushi ! 
 
Σωστά διαβάσατε.
 
Η πρώτη δεκαετία του αιώνα, που διανύουμε, χαρακτηρίστηκε από την ανάδειξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη διακυβέρνηση της Ρωσίας και την κατακόρυφη αύξηση του μέσου μισθού. Από το 2000 έως και το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 440% (!), στα 1530 δολάρια (στοιχεία από τη Renaissance Capital). 
 
Μαζί με το μισθό, αυξήθηκε και η ζήτηση των Ρώσων για... sushi !
 
"To sushi στη Ρωσία είναι σαν το hamburger στις Ηνωμένες Πολιτείες", λέει στο Bloomberg ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας συμμετοχών στην εστίαση. "Έγινε τόσο μαζική αγορά, που κάθε αλυσίδα πίτσας άρχισε να βλέπει το sushi σαν σωτήρα !".
 
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στη Μόσχα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν 949 ιαπωνικά εστιατόρια, τη στιγμή, που στη Νέα Υόρκη των 8,4 εκατομμυρίων, υπάρχουν 462. 
 
Όμως, η φούσκα του sushi αρχίζει και σκάει σιγά-σιγά, επιταχυνόμενη από την πτώση στο ρούβλι (-16% έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου) και το εμπάργκο της Δύσης λόγω Ουκρανίας. Έτσι, πλέον, οι... καλοφαγάδες διαμαρτύρονται για υποκατάστατα, που άρχονται από πολύ μακριά, όπως η Χιλή και τα νησιά Φερόε. 
 
Και δεν είναι μόνο αυτό. Πέραν της ποιότητας, έχει αυξηθεί σημαντικά και το κόστος σε σχέση με τα προϊόντα, που εισάγονταν από Ευρώπη και Η.Π.Α. "Τις συνέπειες δεν τις έχουμε δει ακόμα", λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης. Το κόστος για το ψάρι, που εισάγεται από τη Χιλή, αυξήθηκε 30% τον προηγούμενο μήνα ! 
 
Ήδη, πολλά καταστήματα έχουν αρχίσει και βάζουν στο μενού τους και barbeque πιάτα ! 
 
Πάντως, είναι πολύ νωρίς για να ξεγράψουμε το sushi, υποστηρίζει ο Sergey Mironov, επικεφαλής συμβουλευτικής εταιρείας εστίασης. "Είχαμε την ίδια ανησυχία ότι το sushi θα βρεθεί εκτός μόδας και πριν από μια δεκαετία, αλλά αυτό δε συνέβη. Πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό προϊόν στην οικονομική κρίση". 
 
Ο χρόνος και οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα δείξουν...