Στο 1 δισ. δολ. η ζημιά της Boeing από την καθήλωση των 737 ΜΑΧ

Στο 1 δισ. δολ. η ζημιά της Boeing από την καθήλωση των 737 ΜΑΧ

Περιλαμβάνει την αναμενόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής και τις τροποποιήσεις στο λογισμικό

Στο 1 δισ. δολάρια εκτιμά η εταιρεία Boeing, ότι θα ανέλθει το αρχικό κόστος της καθήλωσης στο έδαφος από τα μέσα Μαρτίου των αεροσκαφών 737 ΜΑΧ, το λογισμικό ασφαλείας MCAS των οποίων έπαιξε ρόλο σε δύο αεροπορικά δυστυχήματα, στα οποία σκοτώθηκαν συνολικά 346 άνθρωποι.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την αναμενόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής των 737 ΜΑΧ και κυρίως, τις τροποποιήσεις που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία, ώστε να αποφευχθεί η δυσλειτουργία του MCAS, του συστήματος που αποτρέπει την απώλεια στήριξης των αεροσκαφών. Περιλαμβάνει επίσης την επιπρόσθετη εκπαίδευση των πιλότων, που απαίτησαν οι αρχές ασφάλειας της αεροπλοΐας, για να άρουν την απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένουο αεροσκάφους.

Ωστόσο, στο ποσό αυτό δεν έχουν ληφθεί υπ' όψη οι τυχόν αποζημιώσεις, που ενδέχεται να ζητήσουν οι αεροπορικές εταιρείες, επειδή ακύρωσαν προγραμματισμένα δρομολόγια, ούτε οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει η Boeing στις οικογένειες των θυμάτων. Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων αναφέρεται σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους.

Οι αναλυτές υπολογίζουν, ότι ο «λογαριασμός» θα ανέλθει τελικά σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Στη Wall Street, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η μετοχή της Boeing κέρδιζε 2%, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν ανακουφισμένοι, διαπιστώνοντας ότι το κόστος δεν θα είναι εξουθενωτικό για την εταιρεία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...