Τι σημαίνει η είσοδος με 10% της Blackstone στη Lamda Development

Καταβάλλοντος 21,5 εκατομμύρια ευρώ, η επενδυτική εταιρεία Blackstone/GSO Capital Partners απέκτησε το 10% της Lamda Development, σε μια ακόμα κίνηση, που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της. 

Συγκεκριμένα, πλήρωσε 20,2 εκατομμύρια ευρώ για το 10% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας, που έχουν δικαίωμα ψήφου, και επιπλέον 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τα αντίστοιχα 4,4 εκατομμύρια δικαιώματα προτίμησης στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τα οποία κατείχε η Consolidated Lamda Holdings.

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΤΑ Η BLACKSTONE

Μετά από αυτή τη συναλλαγή, η Blackstone αποκτά λόγο και παρουσία σε διαδικασίες, που αφορούν στη λειτουργία και το σχεδισμό της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, για όσο διάστημα η Blackstone θα διατηρεί συνολικά, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, το 10% της Lamda,

  • αποκτά το δικαίωμα να ορίζει απευθείας ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Lamda,
  • απαιτείται η συναίνεσή της ως μετόχου, σε ό,τι αφορά τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων στη γενική συνέλευση της εταιρείας, που έχουν να κάνουν με σημαντική αλλαγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας της επιχείρησης, ή διαγραφή των μετοχών της από την οργανωμένη αγορά,
  • ενώ επιπλέον θα έχει τα συνήθη Anti dilution δικαιώματα.

"ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ ΣΤΗ LAMDA"

Το ιδρυτικό μέλος και εταίρος της GSO, Doug Ostrover, εξηγεί γιατί αποφάσισαν να επενδύσουν στη Lamda Development :

"Πιστεύουμε ότι η Ελληνική οικονομία έχει ξεκινήσει μια πορεία ανάκαμψης και η LAMDA Development είναι ιδανικά τοποθετημένη, ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο τομέα ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα. Την επένδυση μας αυτή, στη LAMDA Development, τη βλέπουμε και ως ένα πρώτο βήμα για περαιτέρω συνεργασίες τόσο με την Εταιρεία όσο και με τον Όμιλο Λάτση".

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η BLACKSTONE

Η Blackstone / GSO είναι μια από τις κορυφαίες επενδυτικές και συμβουλευτικές εταιρίες παγκοσμίως. Έχει ως βασική της επιδίωξη να δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους επενδυτές της, για τις εταιρίες που αυτή επενδύει, τις εταιρίες που συμβουλεύει, καθώς και για την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία. H GSO Capital Partners LP είναι η παγκόσμια πιστωτική-επενδυτική πλατφόρμα της Blackstone. Με περίπου 66 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, η GSO είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στο κόσμο. Η GSO, μαζί με τις θυγατρικές της, έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις real estate, οι οποίες - μεταξύ άλλων - συμπεριλαμβάνουν τις Honvainian Enterprises Inc, GSO Community Development Capital Group Fund LP, Miller Group, Morris Homes.

Ν.Β.Ν.