ΒΕΤΑ για Α’ τρίμηνο: Περιμένοντας τον τουρισμό

Θετική γενική εικόνα αλλά με πολλούς αστερίσκους αφήνει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου, σύμφωνα με την BETA Χρηματιστηριακή στα σχόλιά της με τίτλο "περιμένοντας τον τουρισμό".

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το αποτέλεσμα των καθαρών κερδών στις εμποροβιομηχανικές εταιρίες βρίσκεται ουσιαστικά στο μηδέν (+5 εκατ. ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι μετά από πολλά τρίμηνα αναδιαρθρώσεων, εξόδου από την αγορά αδύνατων ή αθέμιτων ανταγωνιστών και ανεπαρκούς χρηματοδότησης σε γενικό επίπεδο οι απώλειες βρίσκονται υπό έλεγχο.

Από την άλλη πλευρά το σημείο χωρίς επιστροφή για πολλές εισηγμένες έχει παρέλθει, ειδικά σε όσες οι ζημιές παραμένουν επαναλαμβανόμενες και σταθερές ξεκινώντας από το λειτουργικό επίπεδο ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι παίζονται οι καθυστερήσεις για όσες δεν καταφέρουν έστω και τώρα που η οικονομία ετοιμάζεται να ισορροπήσει να βρουν λύσεις (ρευστότητα, στρατηγικές συνεργασίες, περιορισμό χρέους κλπ) για να βελτιώσουν την εικόνα τους.

Με βάση τους 202 ισολογισμούς των εισηγμένων που δημοσιεύτηκαν προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση στο σύνολό του 1,5% (στα 16,53 εκατ. ευρώ), ενώ σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους καταγράφηκε πτώση 102,3%.

Από τις 202 εταιρείες οι 78 ήταν κερδοφόρες και οι 124 ζημιογόνες

Από τις 202 εταιρείες οι 78 ήταν κερδοφόρες και οι 124 ζημιογόνες. Σε ό,τι αφορά τις κερδοφόρες οι 27 κατέγραψαν αύξηση κερδών, οι 26 κάμψη, ενώ οι υπόλοιπες 25 επέστρεψαν σε κέρδη. Αναφορικά με τις ζημιογόνες οι 32 σημείωσαν ενίσχυση ζημιών, οι 74 μείωση, ενώ 18 επέστρεψαν σε ζημιές.

Σύμφωνα με τη ΒΕΤΑ, η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών πάρα τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε στα τρία προηγούμενα τρίμηνα παρέμεινε προβληματική χωρίς όμως να σημειώσει δυσμενέστερο ιστορικό ποσοστό. Η αγορά φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα πυθμένα ζημιών που ναι μεν δεν μπορεί να διασπαστεί με βάση τα διαμορφωμένα δεδομένα της ζήτησης από την άλλη πλευρά δεν έχει και τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να βελτιωθεί με γρηγορότερο ρυθμό. Οι συνήθεις ύποπτοι του 39% των κερδοφόρων εταιριών διατήρησαν το συν στην τελική γραμμή ενώ το 61% έμεινε στο κόκκινο. Θα πρέπει πάντως να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να εξαχθούν κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα αφού λόγοι εποχικότητας κρατούν ένα σημαντικό μέρος του πλήθους των εταιριών σε ζημιογόνο αποτέλεσμα που πιθανόν να αντιστραφεί στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Όπως επισημαίνει η ΒΕΤΑ για άλλο ένα τρίμηνο η αυστηρή σύγκριση με το περυσινό έχει δυσκολίες καθώς η περυσινή χρονιά είναι γεμάτη από έκτακτες εγγραφές και έχει έντονες επιδράσεις από την καταγραφή διαφορετικής αναβαλλόμενης φορολογίας. Ωστόσο κάποια έκτακτα υπάρχουν και φέτος με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τις θετικές επιδράσεις της συμφωνίας Gasprom – ΔΕΠΑ στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, την αρνητική διαφορά αποθεμάτων στα διυλιστήρια και το δυνατό ευρώ το οποίο είχε κατά περίπτωση και θετικές και αρνητικές επιδράσεις ανάλογα με την εξαγωγική/εισαγωγική επίδοση της κάθε εισηγμένης. Τέλος υπάρχει η εποχικότητα της ζήτησης λόγω της μεταφοράς της Πασχαλινής περιόδου φέτος στο β' τρίμηνο. Εκτός από την όποια διαφορά αυτό το γεγονός συνεπάγεται στον τζίρο οι εμπορικές εταιρίες είναι επόμενο να βρεθούν με μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και να μειώσουν τις οργανικές ταμειακές ροές αυξάνοντας πιθανώς το βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους. Για τις εταιρίες μεταφορών η παράμετρος αυτή είναι καθοριστική καθώς ήδη στο τετράμηνο καταγράφονται μεγάλες θετικές αλλαγές στις αφίξεις τουριστών που συνδέονται και με την Πασχαλινή περίοδο.

Παράλληλα, τονίζει ότι από τις τηλεδιασκέψεις των εταιριών προέκυψε η εξής εικόνα: Το δυνατό φινάλε του περυσινού Δεκεμβρίου στην εγχώρια αγορά δεν είχε ανάλογη συνέχεια στο ξεκίνημα της χρόνιάς. Ωστόσο προς το τέλος Φεβρουαρίου η αγορά ανέκαμψε μαζεύοντας τις απώλειες περιορίζοντας την μείωση στις πωλήσεις σε μικρό μονοψήφιο νούμερο. Το τελικό αποτέλεσμα στον τζίρο έδειξε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 1,8% (16,52 δισ. ευρώ) με βοήθεια από τις κατασκευαστικές εταιρίες (+120 μονάδες βάση ή +150 εκατ. ευρώ) οι οποίες μετά από αρκετά τρίμηνα συρρίκνωσης είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται σε κλαδικό επίπεδο κατά 29,4%.

Προσθέτει ότι αν η Βιοχάλκο είχε στο α' τρίμηνο έσοδα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ –γεγονός όχι απίθανο τηρουμένων των αποτελεσμάτων των θυγατρικών– τότε η πρώτη περίοδος δημοσίευσης των εισηγμένων είχε τον μικρότερο τζίρο όλων των εποχών (17,2 δισ. ευρώ). Και τούτο διότι η Βιοχάλκο δεν υποχρεούται πλέον να ανακοινώνει τρίμηνο και εννεάμηνο προσθέτοντας ένα ακόμα βαθμό δυσκολίας στην παρακολούθηση στην εξέλιξη των βασικών μεγεθών των επιμέρους περιόδων. Όπως και να έχει είναι το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης ήταν πολύ μέτριο από πλευράς εσόδων καθώς κινήθηκε στα χαμηλά επίπεδα του αντίστοιχα αδύναμου περυσινού.

Τα λειτουργικά κέρδη έχουν βελτιωθεί αισθητά κατά 17% στα 1,5 δισ. ευρώ αντανακλώντας την μείωση του κόστους αλλά και την καλύτερη εικόνα των διυλιστηρίων που είχαν μεγαλύτερηθετική συνεισφορά στο τρίμηνο. Η τελική γραμμή έκλεισε με ζημιές 168 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα μεγέθη του α' τριμήνου έδειξαν καλύτερη εικόνα στα προ προβλέψεων κέρδη με τις βελτιώσεις να προέρχονται από το κόστος χρηματοδότησης και αφού σε επίπεδο καθαρού επιτοκιακού εσόδου παρατηρείται αύξηση κατά 22,7%. Η επίδοση αυτή δεν πέρασε ακόμα στην τελική γραμμή αφού οι προβλέψεις σε μέσα επίπεδα αυξήθηκαν μεν, ο ρυθμός ωστόσο παρουσιάζει σημάδια κόπωσης αφήνοντας κάποια ενθαρρυντικά σημάδια για την συνέχεια. Και οι τράπεζες ωστόσο αρχίζουν να προσεγγίζουν το σημείο μηδέν βοηθούμενες και από βελτιώσεις στο λειτουργικό κόστος μετά από τις πρόσφατες εθελούσιες εξόδους.

Θετικές ενδείξεις για το λειτουργικό περιθώριο

Στο λειτουργικό περιθώριο υπάρχουν περισσότερες θετικές ενδείξεις για την συνέχεια αφού το 9,4% είναι 120 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι αν και έχουν παίξει ρόλο κάποιες έκτακτες αρνητικές διαφορές που είχαν καταγραφεί κατά την περυσινή χρήση, εκτιμά η ΒΕΤΑ. Μόνο από την Jumbo και τα διυλιστήρια που έχουν διαφορετική βάση σύγκρισης λόγω έντονων αποκλίσεων από έκτακτες εγγραφές η βελτίωση είναι της τάξης των 180 μονάδων βάσης στο σύνολο. Το καθαρό περιθώριο κέρδους τέλος έκλεισε στο σημείο ισορροπίας, μια πολύ θετική εξέλιξη δεδομένου των δυσκολιών που αντιμετώπισε το 70% των εταιριών.

Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτό το τρίμηνο οι δημοσιεύσεις περιείχαν το στοιχείο της έκπληξης αφού υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τουλάχιστον για τις ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, FFGroup η τελική γραμμή και τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν υψηλότερα από το μέσο εύρος των εκτιμήσεων της αγοράς, αποτέλεσμα το οποίο προήλθε κυρίως από μειώσεις στο επαναλαμβανόμενο κόστος. Καλό τρίμηνο από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση είχαν οι Eurobank Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πλαίσιο, Jumbo, Καρέλιας, Σαράντης και ΑΒΑΞ.

Από τις μικρότερες εταιρίες σημαντική βελτίωση με άνοδο κερδών παρατηρείται στα μεγέθη των Κυριακίδης, MLSΠληροφορική, InformLycos, Ιασώ, AS Company, Info-Quest, Τράπεζα Αττικής, Καραμολέγκος, Κυλινδρόμυλος Λούλη, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Κανάκης, Ευρωπαϊκή Πίστη και οι δύο εισηγμένες εταιρίες επενδύσεων.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και Frigoglass.

Mε σημαντικές ζημιές ξεκίνησαν την χρονιά οι θυγατρικές του ομίλου της Βιοχάλκο πλην τις ΕΛΒΑΛ, οι MIG, ΝΕΛ, Πήγασος, Αλουμυλ, Ηρακλής, ΕΒΖ, Forthnet, Περσεας, Γ.Ε. Δημητρίου, Επίλεκτος, Spider, Dionic, ΑΕΓΕΚ, Intracom, Yalco, Δάιος Πλαστικά, Creta-Farm, Σφακιανάκης, Ακρίτας και το σύνολο των εταιριών στις Ιχθυοκαλλιέργειες. Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι σε πολλές από τις παραπάνω εταιρίες η ζημιά στο α' τρίμηνο συνδέεται με εποχικούς παράγοντες η οποία στην συνέχεια της χρήσης εξομαλύνεται από την επίδραση της εποχικής ζήτησης.

"Θα ήταν πολύ πρόωρο να εξαχθούν κατηγορηματικά συμπεράσματα από ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο ειδικά για το πώς θα εξελιχθεί η χρήση αφού στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφονται πολλά γεγονότα που είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τις τουριστικές αφίξεις" αναφέρει η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

Και συνεχίζει: αφενός οι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες μπορούν να ανοίξουν κάποιες γραμμές χρηματοδότησης προς τις εταιρίες που έχουν τις δυνατότητες να αυξήσουν υγιώς το τζίρο τους αφετέρου οι πρόσφατες εκλογές δεν άλλαξαν τα πολιτικά δεδομένα προκαλώντας ενδεχομένως συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά. Άρα οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να αρχίσουν να κεφαλαιοποιούνται πιο έντονα οι προσπάθειες των διοικήσεων των εισηγμένων. Σε αυτή την φάση το δυνητικό περιθώριο βρίσκεται προς τα πάνω διαπιστώνεται δε βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μια προοδευτική είσοδο σε θετικό πρόσημο: Επανέναρξη έργων παραχωρήσεων, αύξηση στις αφίξεις τουριστών, αύξηση αριθμού πωλήσεων αυτοκινήτων, σταθεροποίηση εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων, μείωση κόστους καταθέσεων είναι μερικές διαπιστωμένες βελτιώσεις που αναμένεται να αποτυπωθούν στο επόμενο τρίμηνο.

Υπάρχει ωστόσο και συνέχεια: Η αύξηση του κύκλου εργασιών στον ΟΠΑΠ με την εγκατάσταση των VLT's στο β' εξάμηνο θα βελτιώσει την κερδοφορία του. Κοιτάζοντας μακρύτερα η εκμετάλλευση του «Ελληνικού» καθώς και άλλες αποκρατικοποιήσεις (λιμάνια, ύδρευση, κλπ) δημιουργούν δυνητικά νέα περιθώρια δραστηριότητας για τις εισηγμένες. Εδώ ίσως ο χρόνος αναμονής να είναι πολύ μεγαλύτερος ωστόσο το στοιχείο της προσδοκίας υπάρχει πλέον στην αγορά και έχει αρχίσει να κεφαλαιοποιείται κατά περίπτωση.

Το γεγονός αυτό δεν συνεπάγεται και τοποθετήσεις σε όλο το φάσμα των μετοχών του Χρηματιστηρίου. Αποδεικνύεται ότι η ανάκαμψη των μεγεθών δεν είναι ομοιόμορφη και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των μετοχών θα πρέπει να εξετάζονται ως προς την ορθότητα τους. Η δεύτερη φάση της ανόδου της αγοράς έχει περισσότερη εστίαση στα επιμέρους παρά στο γενικό. Ενδεχομένως ακριβά ΡΕ και προοπτικές επιβίωσης δεν συγκινούν πια. Από την άλλη πλευρά έχει διαπιστωθεί ότι η αγορά έχει αποκτήσει αντανακλαστικά είναι πιο αποτελεσματική και επιβραβεύει ή τιμωρεί καλά νούμερα ή αστοχίες.

Η ΒΕΤΑ παραμένει θετική στις βασικές της επιλογές που αφορούν τα τρία θέματα που έχει επιλέξει σαν κύριους καταλύτες για το 2014: Αποκρατικοποιήσεις, Ανάκαμψη, Αναδιαρθρώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγει τις ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, Alphabank και Ελλάκτωρ. Ακόμη σημειώνει πως της αρέσουν Jumbo, Πλαίσιο, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ λόγω ισολογισμών και υψηλού beta στις διακυμάνσεις της εγχώριας ζήτησης όπως και οι Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω των εξελίξεων στο χώρο της ενέργειας.

Παραμένει τέλος θετική για μικρότερες εταιρίες που έχουν αποδείξει ότι οι επιδόσεις τους δεν είναι συγκυριακές: Κρι- Κρι, Elton Χημικά, Κυριακίδης Μάρμαρα, Πλαίσιο, Iκτίνος, Ευρωπαική Πίστη, Eurobank Properties, Καρέλιας, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack και Autohellas. Αν η εμπορευσιμότητα των εταιριών αυτών βελτιωθεί τότε θα αρχίσουν να κεφαλαιοποιούν τα καλά μεγέθη και την επιτυχία των διοικήσεων τους", τονίζει χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα