Ο Μπέζος προέβλεψε τη μέρα που θα πεθάνει η Amazon και ποια εταιρεία θα ζήσει για πάντα

Ο Μπέζος προέβλεψε τη μέρα που θα πεθάνει η Amazon και ποια εταιρεία θα ζήσει για πάντα

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας απέρριψε το δόγμα too big to fail και δήλωσε βέβαιος πως και το δημιούργημά του θα χρεοκοπήσει

Την ημέρα που ακόμη και ο παγκόσμιος γίγαντας του e- εμπορίου θα «πεθάνει» προέβλεψε ο ίδιος ο δημιουργός του, Τζεφ Μπέζος. Σε μια συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που είχε ο ιδρυτής της Amazon με τους εργαζομένους του, είπε πως «στην πραγματικότητα, προβλέπω ότι μια μέρα η Amazon θα αποτύχει. Η Amazon θα χρεοκοπήσει, αν κοιτάξεις τις μεγάλες εταιρείες, η διάρκεια ζωής τους είναι 30 και κάτι χρόνια κι όχι εκατοντάδες χρόνια».

Ο «μπαμπάς» της Amazon απέρριψε το πάλαι ποτέ δόγμα που υπήρχε, κυρίως στις ΗΠΑ για τις τράπεζες, ότι είναι too big to fail, λέγοντας πως «η Amazon δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει».

Σύμφωνα με το CNBC, ο Μπέζος είπε στους εργαζομένους του πως αν και το τέλος είναι βέβαιο, «το κλειδί για την καθυστέρηση αυτής της κατάρρευσης… είναι να αποκτήσουμε εμμονή με τους πελάτες και να αποφύγουμε την εσωστρέφεια». «Αν αρχίσουμε να εστιάζουμε στους εαυτούς μας, αντί να εστιάζουμε στους πελάτες μας, αυτή θα είναι η αρχή του τέλους», είπε. «Πρέπει να προσπαθήσουμε και να καθυστερήσουμε αυτή την ημέρα όσο το δυνατόν περισσότερο», τόνισε.

Η προαναγγελία του τέλους της Amazon, πάντως, από τον ίδιο της τον δημιουργό έρχεται σε μια εποχή που τα στοιχεία κάθε άλλο παρά αυτό δείχνουν, με τις πωλήσεις της να έχουν εκτοξευτεί και η εταιρεία να αναζητά χώρους και περιοχές επέκτασής της.

Αυτοί οι ρυθμοί επέκτασης, πάντως, είναι που ανησυχούν, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τους υπαλλήλους της: Το εργατικό δυναμικό της Amazon έχει αυξηθεί περισσότερο από 20 φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια σε περισσότερους από 600.000 υπαλλήλους και η τιμή της μετοχής έχει τετραπλασιαστεί από το 2013.

Την ίδια εποχή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το θέμα μεγαλύτερου ελέγχου της Amazon και των πρακτικών της.

Ποια εταιρεία θα υπάρχει για πάντα

Παρά την βεβαιότητά του για το τέλος της Amazon, πάντως, ο Τζεφ Μπέζος – εν μέσω σοβαρού και αστείου- αποκάλυψε την εταιρεία που όπως είπε θα υπάρχει για πάντα ή σχεδόν για πάντα: οι μακροβιότερες εταιρείες στην ιστορία, είπε, είναι αυτές που παράγουν μπύρα. «Δεν είμαι σίγουρος τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κοινωνία μας», κατέληξε ο Τζεφ Μπέζος, γελώντας.