Η εταιρεία που «έφτιαξε» τα μαγαζιά και τα malls όπως τα ξέρουμε σήμερα, χρεοκόπησε

Η εταιρεία που «έφτιαξε» τα μαγαζιά και τα malls όπως τα ξέρουμε σήμερα, χρεοκόπησε

Η Sears άλλαξε το εμπόριο στην Αμερική και – συνεπώς- σε ολόκληρο τον κόσμο

Είναι η εταιρεία χωρίς την οποία τα μαγαζιά, τα ψώνια, τα εμπορικά κέντρα (malls) και γενικά το εμπόριο όπως το ξέρουμε σήμερα δεν θα υπήρχε: η αμερικανική Sears.

Αλλάζουν όμως οι καιροί και τα δεδομένα και η άλλοτε μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών χρεοκόπησε.

Η αμερικανική εταιρεία λιανικής Sears, στην οποία ανήκουν και τα Kmart, κατέθεσε σήμερα αίτηση υπαγωγής στο Chapter 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Η εταιρεία έχει πληγεί, μαζί με πολλούς άλλους πρώην κολοσσούς του λιανεμπορίου, από την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και συγκεκριμένα από εταιρείες όπως η Amazon.

Τα καταστήματα της Sears κυριαρχούσαν και διαμόρφωσαν τα δεδομένα για τα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ και όλου του πλανήτη.

Όμως, σήμερα, έχει χρέη 5 δισ. δολαρίων που αδυνατεί να πληρώσει και έτσι έκανε αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα. Σήμερα εξέπνευσε μια από τις δόσεις του υπέρογκου δανείου που έχει πάρει, ύψους 134 εκατ. δολαρίων.

Η Sears έχει ξεκινήσει ήδη ξεκινήσει να βάζει λουκέτα σε καταστήματα και να εκποιεί ακίνητα από την περιουσία της για να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Η εταιρεία απασχολεί 90.000 υπαλλήλους και την εποχή της ακμής της αριθμούσε πάνω από 3.000 καταστήματα. Η εταιρεία διευκρίνισε πως σκοπεύει να συνεχίσει την πληρωμή των μισθών και των επιδομάτων των υπαλλήλων της.

Έγινε ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στις ΗΠΑ προτού την εξαγοράσει η Walmart την δεκαετία του '80.

Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσής της και σε μια προσπάθεια επιβίωσης, η Sears ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αναδιάρθρωση με μια μικρότερη πλατφόρμα καταστημάτων, μια στρατηγική η οποία, όπως είπε, θα βοηθήσει στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ανακοίνωσε το κλείσιμο 142 ζημιογόνων καταστημάτων της περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου πέραν των 46 καταστημάτων που ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν ως τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, τα περιουσιακά στοιχεία της Sears ανέρχονται από 1 δισ. έως 10 δισ. δολάρια ενώ το παθητικό της ανέρχεται σε 10 δισ. έως 50 δισ. δολάρια.

Το CNN γράφει ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1886 από τον εκπρόσωπο του σιδηροδρομικού σταθμού Richard Sears, η οποία ξεκίνησε ως επιχείρηση ρολογιών στο North Redwood της Μινεσότα. Ο Sears μετακόμισε στο Σικάγο το 1887 και προσέλαβε τον ωρολογοποιό Alvah Roebuck ως συνεργάτη του. Ο πρώτος κατάλογος της Sears Roebuck  τυπώθηκε το 1896.

Ο κατάλογος Sears ήταν ο τρόπος που πολλοί Αμερικανοί άρχισαν να αγοράζουν για πρώτη φορά μαζικά παραγόμενα προϊόντα. Αυτή ήταν μια τεράστια αλλαγή για τους ανθρώπους που ζούσαν σε αγροκτήματα και σε μικρές πόλεις. Τα καταστήματα της Sears συνέβαλαν στην αναμόρφωση της Αμερικής και ο Sears έφερε τους ανθρώπους σε εμπορικά κέντρα. «Ο Sears άλλαξε πραγματικά την Αμερική» αναφέρει το CNN.