Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε μεγάλη ελληνική αλλαντοβιομηχανία

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε μεγάλη ελληνική αλλαντοβιομηχανία

Η ηπειρωτική εταιρεία ΒΙΚΗ αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις συνολικού ύψους 44,6 εκατ. ευρώ

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ελληνική ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία BIKH, καθώς μετά την αποτυχία στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, η επιλογή αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για την επιχείρηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Η ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία BIKH κατέθεσε την αίτηση, ζητώντας επίσης τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας, που θα απαγορεύουν τις ατομικές διώξεις και κάθε διαδικασία, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης για απαιτήσεις σε βάρος της εταιρείας. Της αίτησης πτώχευσης είχε προηγηθεί αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση, που είχε υποβάλει η εταιρεία για υπαγωγή στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα, οι συνολικές υποχρεώσεις της στις 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε περίπου 44,658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,26 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται, ότι πέρσι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διάσωσή της επιχειρηματίας του χώρου, αλλά απέσυρε το ενδιαφέρον του.

Η ιστορία της BIKH ξεκίνησε το 1973, όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ. To όνομα ΒΙ.Κ.Η. αποτελεί σύντμηση της επωνυμίας της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου. Το 1974 με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης, επεκτάθηκε και στην αγορά των προψημένων-κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων. Στην πορεία αυτή, η εταιρεία κέρδιζε διαρκώς μερίδιο στην αγορά και έκανε ταυτόχρονα τις απαραίτητες επεκτάσεις, ώστε η παραγωγή να καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία περιήλθε σε δεινή οικονομική θέση και έχασε σημαντικά μερίδια αγοράς.