Το σχέδιο του Τιτάνα για επενδύσεις σε 20 ξένες αγορές

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Το μέγεθός του επιχειρεί να εκμεταλλευθεί ο Τιτάνας, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει τις ευκαιρίες εκείνες, που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει με επιτυχία το πλάνο του για εξαγορές εταιρειών σε 20 χώρες.

Αυτό ήταν το μήνυμα, που έστειλε ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της τσιμεντοβιομηχανίας, Τάκης Κανελλόπουλος, στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

"Εξετάζουμε γύρω στις είκοσι χώρες, διάσπαρτες γεωγραφικά ανά τον κόσμο, προκειμένου να βρούμε πιθανές ευκαιρίες εξαγορών, αλλά δε νιώθουμε κάποια χρονική πίεση για να επεκταθούμε. Αν διαπιστώσουμε πως κάτι προσφέρεται ακριβά, δεν θα το αγοράσουμε, απλά και μόνο για λόγους πρόσκαιρου εντυπωσιασμού", είπε, προσθέτοντας ότι "το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εισόδου στον κλάδο διάφορα private equities, εξέλιξη που ενδεχομένως να αυξήσει τα τιμήματα. Όμως, το καλό για μας είναι πως - λόγω του μεγέθους μας - μπορούμε να μπούμε σε μια χώρα, εξαγοράζοντας μια σχετικά μικρή μονάδα που διαφεύγει από τα ραντάρ των private equities".

Ο κ. Κανελλόπουλος εκτίμησε ακόμη ότι στην Ελλάδα η όποια βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου οφείλεται στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, καθώς η ιδιωτική οικοδομή είναι ανύπαρκτη. "Αντίθετα, η Αμερική βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου όπου με βάση τις εκτιμήσεις της ένωσης τσιμεντοβιομηχανιών της χώρας, ειδικά στην περιοχή της Φλόριντα όπου δραστηριοποιείται η Τιτάν, προβλέπεται αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου την επόμενη εξαετία κατά 8-10% ετησίως".

1 + 4 ΛΟΓΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Τιτάνα βλέπει έναν συν τέσσερις λόγους, που την κάνουν να αισιοδοξεί :

Η συνέχιση των ανοδικών τάσεων, όπως καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο - με άνοδο 4% του κύκλου εργασιών και κερδοφορία 2,9 εκατ. ευρώ -, και στο δεύτερο μισό της χρονιάς σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο όμιλος έχει παρουσία (η Αίγυπτος παραμένει μεγάλο ερωτηματικό).

Ελλάδα

Με δεδομένο ότι τα επίπεδα πωλήσεων έχουν υποχωρήσει στη χώρα μας σε αυτά της δεκαετίας του '60 (με πληθυσμό τότε και ΑΕΠ πολύ χαμηλότερα), εκτιμάται ότι η ζήτηση θα κινηθεί ανοδικά πλέον, όπως ξεκίνησε - έστω και σε μικρό βαθμό - τη φετινή χρονιά.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μετά τη σημαντική ανάκαμψη της αγοράς τσιμέντου από τα χαμηλά του 2011, προβλέπεται ότι για την επόμενη πενταετία η ζήτηση θα κινείται αυξητικά κατά 9,8% μέσο όρο, στις πολιτείες, όπου ο Τιτάνας δραστηριοποιείται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φλόριντα όπου λόγω του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος από τη κεντρική και νότια Αμερική αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί συνταξιούχοι Αμερικανοί αγοράζουν εκεί σπίτια ο πληθυσμός της πολιτείας είναι πλέον στα 19 εκατομμύρια, γεγονός που αυξάνει και την κατανάλωση τσιμέντου. 

Βαλκάνια

Στην περιοχή, ο όμιλος καταγράφει ούτως ή άλλως κέρδη, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο, όπου τόσο οι παραγγελίες, όσο και οι τιμές αυξάνονται.

Αίγυπτος

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχει λειτουργήσει ο πρώτος μύλος άλεσης και μέσα στο '15 ακόμα ένας, με στόχο να χρησιμοποιούνται και εναλλακτικές πηγές καυσίμων, δεδομένων των ελλείψεων φυσικού αερίου, από τις οποίες πλήττεται η χώρα. Πηγή ανόδου της αγοράς εκεί είναι η υπεργεννητικότητα, η οποία στρέφει την πολιτεία στο χτίσιμο νέων κατοικιών για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.