Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι των… golden boys

Αν νομίζετε πως η οικονομική ανισότητα είναι ένα φαινόμενο που πλήττει μόνο τους φτωχούς, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε: Ακόμα και στις τάξεις των (πολύ) πλουσίων, υπάρχουν επίσης απροσδόκητα μεγάλες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα σε “πατρίκιους” και “πληβείους”.

Κι αν δε σας πείθει ο λόγος μας, ίσως σας πείσει αυτό το γράφημα:

Στο γράφημα του Business Insider απεικονίζονται στοιχεία που προέρχονται από την ετήσια έρευνα της Wall Street Journal για τις αποζημιώσεις που παίρνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 300 μεγαλύτερων εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είναι εμφανές, η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs κινείται γύρω στα 6 με 16 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωσης για το 2013 (με τους περισσότερους να λαμβάνουν 10-12 εκατομμύρια δολάρια), όμως υπάρχουν και ορισμένοι που... ξεφεύγουν προς τα δεξιά, λαμβάνοντας αποζημιώσεις που φτάνουν ακόμα και τα 77 εκατομμύρια δολάρια!

Συνολικά, από τους διευθύνοντες συμβούλους των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, οι εννέα μόνο πήραν αποζημίωση που ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια – αυτοί είναι οι “πατρίκιοι” των golden boys, κατά κάποιον τρόπο:

Lawrence J. Ellison (Oracle, 76,9 εκατ. δολάρια)
Leslie Moonves (CBS, 65,4 εκατ. δολάρια)
Michael T. Fries (Liberty Global, 45,5 εκατ. δολάρια)
Richard C. Adkerson (Greeport-McMoRan Copper & Gold, 38,9 εκατ. δολάρια)
Philippe P. Dauman (Viacom, 36,8 εκατομμύρια δολάρια)
Robert A. Iger (Disney, 33,4 εκατ. δολάρια)
Jeffrey L. Bewkes (Time Warner, 32,4 εκατ. δολάρια)
Mark T. Bertolini (Aetna, 31,2 εκατ. δολάρια)
Fabrizio Freda (Estee Lauder, 30,9 εκατ. δολάρια)

Οι υπόλοιποι 291 μάλλον είναι οι αδικημένοι της υπόθεσης. Έστω κι αν κανένας από αυτούς δεν μπορεί να θεωρηθεί... φτωχός!