9 μετοχές με υψηλά μερίσματα: Τι επιλέγει ο Γουόρεν Μπάφετ

Όταν ένας μεγαλοεπενδυτής όπως ο Γουόρεν Μπάφετ επιλέγει τις μετοχές στις οποίες θα επενδύσει, είναι βέβαιο ότι δεν το κάνει για πλάκα, αλλά ξέρει ότι εκεί υπάρχει κέρδος.

Ειδικά στην περίπτωση του Γουόρεν Μπάφετ, το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει αρκετές μετοχές εταιρειών που προσφέρουν υψηλά μερίσματα. Η ιστοσελίδα 24/7 Wall Street μελέτησε τις καταχωρήσεις τις Berkshire Hathaway, που ανήκει στο γνωστό μεγαλοεπενδυτή, στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και κατάρτισε μία λίστα με τις εννέα επιλογές τις με τις πιο υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Η λίστα έχει ως εξής:

1. ConocoPhilips (μερισματική απόδοση 3,6%)

 

Αν και η Berkshire Hathaway πούλησε μέρος των μετοχών της στην πετρελαϊκή εταιρεία κατά το τελευταίο τρίμηνο, κατέχει ακόμα περισσότερα από 11 εκατομμύρια μετοχές, συνολικής αξίας σχεδόν 783 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Μπάφετ έχει χαρακτηρίσει “μεγάλο λάθος” την αρχική, πολύ μεγαλύτερη επένδυσή του στην εταιρεία, αναγνωρίζοντας πως απέτυχε να προβλέψει τις πτώσεις στην τιμή του πετρελαίου και του αερίου.

2. Sanofi (μερισματική απόδοση 3,5%)

 

Η Berkshire Hathaway κατέχει σχεδόν 4 εκατομμύρια μετοχές της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας, συνολικής αξίας άνω των 209 εκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέρισμα της Sanofi είναι πράγματι αρκετά υψηλό, όμως η διανομή του δε γίνεται σε τριμηνιαία βάση, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά σε ετήσια βάση.

3. General Motors (μερισματική απόδοση 3,4%)

 

Κατά τη διάρκεια του 2013, ο Μπάφετ αύξησε τη θέση του στην General Motors από τα 25 εκατομμύρια μετοχές στα 40 εκατομμύρια, και απ' ό,τι φαίνεται δεν προτίθεται να κάνει πίσω σύντομα, καθώς πρόσφατα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διευθύνουσα σύμβουλο του αμερικανικού κολοσσού, Μέρι Μπάρα.

4. General Electric (μερισματική απόδοση 3,3%)

 

Η έκθεση της Berkshire Hathaway στην General Electric είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς ανέρχεται στα 297 εκατομμύρια δολάρια. Ένας πιθανός λόγος γι' αυτό είναι ότι πρόκειται για ομίλους που μάλλον διεκδικούν τους ίδιους επενδυτικούς πόρους.

5. Procter & Gamble (μερισματική απόδοση 3,1%)

 

Ο Μπάφετ ήταν για χρόνια μεγαλομέτοχος στη Gilette, και όταν το 2005 συγχωνεύτηκε με την Procter & Gamble διατήρησε ένα σημαντικό μερίδιο στην επιχείρηση.

6. Coca Cola (μερισματική απόδοση 3%)

 

Η Coca Cola αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια επενδυτική επιλογή της Berkshire Hathaway, αν και η ανησυχία του κοινού για τις επιπτώσεις των αναψυκτικών στην υγεία αποτελεί ”ανοιχτή πληγή” για την Coca Cola και τις άλλες εταιρείες του κλάδου, προκαλώντας καθίζηση στις πωλήσεις.

7. Wells Fargo (μερισματική απόδοση 2,8%)

 

Πρόκειται για την αγαπημένη τράπεζα του Μπάφετ. Μάλιστα, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής συνεχίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αποκτά περισσότερες μετοχές της Wells Fargo.

8. Exxon Mobil (μερισματική απόδοση 2,5%)

 

Η Exxon Mobil ιστορικά αποτελεί μία εξαιρετικά αξιόπιστη επένδυση, αυξάνοντας σταθερά το μέρισμά της κάθε χρόνο – είναι εξάλλου μία από τις τρεις μόλις επιχειρήσεις που ο οίκος Standard & Poor's τοποθετεί στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης, μαζί με τη Microsoft και την Johnson & Johnson.

9. Walmart (μερισματική απόδοση 2,4%)

 

Η τοποθέτηση του Μπάφετ στη Walmart έχει φτάσει σχεδόν στα 50 εκατομμύρια μετοχές, συνολικής αξίας κοντά στα 3,9 δισ. δολάρια.