USD: Η άνοδος του δολαρίου είναι μόνο η αρχή

To δολάριο τελικά εμφάνισε σημάδια ζωής και ενισχύθηκε έναντι των βασικών νομισμάτων ακόμα κι αν ο S&P 500 τερμάτισε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα είναι πιθανό να συνεχίσει με άνοδο καθώς η ισχυρή ενίσχυση στους δείκτες μεταβλητότητας καθιστά εφικτή μια διάσπαση του δολαρίου.

Τα κέρδη του δολαρίου εν μέσω ανόδου των κεφαλαιαγορών δείχνουν ότι το καθεστώς «άνοδος δολαρίου/μείωση του ρίσκου» έχει ανατραπεί και αναμένουμε έντονα νέα υψηλά για το αμερικανικό νόμισμα ανεξάρτητα από την πορεία του S&P 500. Το οικονομικό ημερολόγιο στις ΗΠΑ είναι πλούσιο τις επόμενες ημέρες και ενισχύει την πιθανότητα αυξημένης μεταβλητότητας στο δολάριο.

Οι traders θα επικεντρωθούν σε εκπλήξεις από τις πωλήσεις λιανικής, τον δείκτη τιμών παραγωγού, τονδείκτη τιμών καταναλωτή, τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας και τον δείκτη εμπιστοσύνης Michigan.Σπάνια οι αγορές επηρεάζονται από τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν σε χαμηλά 5 ετών και αναμένεται να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και πάλι αυτή η σχετική βελτίωση της αγοράς εργασίας. Αντίστοιχα, θα στραφούν στις καταναλωτικές δαπάνες (πωλήσεις λιανικής), στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στους πληθωριστικούς δείκτες (τιμές παραγωγού και καταναλωτή) προκειμένου να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις οικονομικές συνθήκες και τη μελλοντική πολιτική της Fed.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η άνοδος του δολαρίου δεν προήλθε από συγκεκριμένα οικονομικά νέα ή ακόμα μια ισχυρή μεταβλητότητα σε άλλα assets. Το δολάριο διαπραγματευόταν πλάγια μέχρι την περασμένη Τρίτη όταν μια απρόσμενη άνοδος στο USDJPY πάνω από το κρίσιμο ψυχολογικό όριο των 100,00 γεν πυροδότησε ένα ευρύτερο ράλι στο δολάριο.

Πολλοί υποστήριξαν ότι η άνοδος του δολαρίου σε νέα πολυετή υψηλά οφείλεται στην εντυπωσιακή βελτίωση των στοιχείων απασχόλησης (που είχαν ανακοινωθεί έξι ημέρες νωρίτερα) και στα ισχυρά επιδόματα ανεργίας. Φαίνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα άρχισε να κινείται στους δικούς του ρυθμούς σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά έναντι του γεν και διασπώντας βασικές αντιστάσεις έναντι του ευρώ και του δολαρίου Αυστραλίας. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Θα ρωτήσουμε τυπικά «τι οδήγησε την άνοδο του δολαρίου»; Αν και είναι παρατραβηγμένο με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η σημαντική διάσπαση του δολαρίου ήταν αυτή που παρακίνησε τις υπόλοιπες ισοτιμίες/αγορές και όχι το αντίστροφο.

Ο Dow Jones FXCM Dollar Index έφτασε τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από το Δεκέμβρη του 2011, αν και η αρχική εκτίναξη του δολαρίου την Πέμπτη δεν οδήγησε σε άμεση σημαντική αντίδραση στα εμπορεύματα. Η συνέχιση του ράλι την Παρασκευή, όμως, επηρέασε το χρυσό, το πετρέλαιο και τα αγροτικά commodities. Οι σημαντικές ρευστοποιήσεις στα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια δείχνουν ότι οι traders δεν είναι οι μοναδικοί που ποντάρουν στα κέρδη του δολαρίου. Και η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη. Για ακόμα μια φορά οι traders ενδιαφέρθηκαν για το πλεονέκτημα της απόδοσης του δολαρίου έναντι του ευρώ με αποτέλεσμα το EURUSD να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Η σημαντική αντίφαση ήταν το γεγονός ότι ο S&P 500 τερμάτισε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Από το ξεκίνημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007/2008, το δολάριο τείνει να υποχωρεί σε μια άνοδο της κεφαλαιαγοράς και αντίστροφα. Μπορεί να δολάριο να συνεχίσει να ενισχύεται όσο οι μετοχές αναρριχώνται σε νέα υψηλά; Κατά την άποψή μας, ναι. Δεν υπάρχει κάτι στους νόμους των αγορών που να λέει ότι το δολάριο θα πρέπει να υποχωρεί όταν ο Dow καταρρίπτει τα υψηλά του.
Μια ακόμα ενδιαφέρουσα εβδομάδα προετοιμάζεται για το δολάριο. Μια άνοδος στις τιμές μεταβλητότητας δείχνει ότι πολλοί traders ποντάρουν υπέρ ή «hedgάρουν» κατά της ανόδου του δολαρίου. Αυτή η εκτίμηση ταυτίζεται με τις ενδείξεις ότι το δολάριο μπορεί να έχει αγγίξει σημαντικά χαμηλά έναντι του ευρώ, της στερλίνας και του γεν.