Τι να περιμένουμε για ευρώ και στερλίνα;

Την περασμένη εβδομάδα, ευρώ και στερλίνα δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις. Η ανακοίνωση των νέων θέσεων απασχόλησης στην Αμερική, αποτέλεσε μια ισχυρή στήριξη για το δολάριο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, τι ακριβώς περιμένουμε για τα δυο νομίσματα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των δυο νομισμάτων είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία. Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας θα παρουσιάζουν συνεχή βελτίωση. Αντιθέτως, τα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και Βρετανία είναι προβληματικά και θα γίνουν ακόμα περισσότερο.

Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο πρόβλημα. Το στοίχημα των κερδοσκόπων ήταν ότι η ΕΚΤ και η ΒΟΕ θα προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων. Η άρνηση μείωσης των επιτοκίων από τις δυο κεντρικές τράπεζες, δε σημαίνει ότι οι δυο οικονομίες είναι σε καλή κατάσταση. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής, απλά επιδεινώνει την εικόνα των δυο οικονομιών. Και αυτό προσφέρει ακόμα πάτημα στους κερδοσκόπους για πώληση του ευρώ και της στερλίνας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν καθοριστικές οικονομικές ανακοινώσεις και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρνητικές εκπλήξεις και νέα επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.

Ήδη, οι κερδοσκόποι έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους, ενώ τα currency swaps δείχνουν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ και ΒΟΕ. Αυτό συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση στα δυο νομίσματα.

Η πτώση θα εντείνεται όσο οι δυο κεντρικές τράπεζες θα καθυστερούν τη λήψη νομισματικών μέτρων. Ένας σοβαρός πυθμένας σε ευρώ και στερλίνα θα μπορέσει να διαμορφωθεί μόνο μετά από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.