Αυστηρή προειδοποίηση Λου στην Ιαπωνία για τη νομισματική πολιτική

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ιαπωνία απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λου, ξεκαθαρίζοντας ότι οφείλει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και να μη χειραγωγεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου των G7 έξω από το Λονδίνο.

“Η διεθνής κοινότητα έχει καταστήσει σαφές ότι τα εγχώρια εργαλεία τα οποία είναι σχεδιασμένα για το χειρισμό της ανάπτυξης είναι εντός των ορίων που θεωρεί θεμιτά και ότι οι πολιτικές που έχουν στόχο να επηρεάζουν τις ισοτιμίες δεν είναι”, δήλωσε ο Λου σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

Το γεν, το ιαπωνικό νόμισμα, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου από το Νοέμβριο και έφθασε σε χαμηλό 4,5 ετών έναντι του δολαρίου την Παρασκευή. Οι υπουργοί Οικονομικών είχαν τοποθετηθεί σαφώς για τις νομισματικές πολιτικές κατά τις πρόσφατες συνόδους των G20 στην Μόσχα και στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Λου. Πάντως η ανάπτυξη αποτελεί μια “σημαντική προτεραιότητα”, όπως πρόσθεσε, και οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ιαπωνία να την επιδιώξει.